Trucks

Šest tipů pro výběr nákladního vozidla pro městskou rozvážku

Nepřeberné množství možností pro městskou rozvážku se zdá být až hrozivé, ale dá se to zvládnout. Tobias Bergman, produktový manažer společnosti Volvo Trucks, uvádí šest faktorů, k nimž je třeba přihlédnout.
Volvo FE v úzké městské uličce
Při výběru vhodného vozidla je nutné počítat s jízdou v městském prostředí, kde na řidiče čeká spousta složitých situací.

Při výběru vozidla pro městskou rozvážku je zapotřebí zamyslet se nad spoustou věcí: například jakým účelům bude vozidlo sloužit, v jakém prostředí bude nejčastěji jezdit a jak dlouho chce společnost vozidlo používat.

Modely FL, FE a FM od společnosti Volvo Trucks jsou všechny navrženy s cílem uspokojit různorodé požadavky spojené s rozvozem zboží. Všechny tři modelové řady lze také do detailu přizpůsobit požadavkům zákazníků. Mít na výběr z mnoha možností se hodí, ale někdy je to i na obtíž. Celá věc je o to složitější, že pro mnoho zákazníků z tohoto segmentu není logistika tou hlavní obchodní činností.

„Chápeme, že mnohé z podniků, které pro sebe pořizují nákladní vozidla, jsou obchodně zaměřeny jinak než na poskytování logistických služeb. Jde o společnosti, které podnikají ve spoustě rozmanitých oborů, jako třeba pekárny nebo podnikatelé, kteří si převážejí vybavení. Tito zákazníci už mohou mít zkušenosti s přepravou dodávkami, ale teď potřebují prostor a všestrannost nákladního vozidla,“ říká Tobias Bergman, produktový manažer společnosti Volvo Trucks.

Co doporučuje? „Zamyslete se nad tím, co potřebujete dnes, a co budete potřebovat v budoucnu. A se všemi těmi rozvahami se můžete obrátit i na druhé. S rozhodováním, který typ vozidla a smlouvy je pro vás tím nejvhodnějším, vám může pomoci místní prodejce vozidel společnosti Volvo Trucks.“

Plánujte
Vozidla, která jsou upravena přesně pro účel jejich používání, snižují celkové náklady na vlastnictví. Použité všestrannější vozidlo s menším počtem úprav na míru má však při opětovném prodeji vyšší cenu. Pokud víte, že vás v nejbližších letech čeká modernizace vozového parku nebo změna portfolia zakázek, zvažte, jak moc se vyplatí investovat do vozidel přizpůsobených přesně na míru.

1. Přemýšlejte o emisích
Ve většině měst platí stále přísnější omezení týkající se hluku a emisí škodlivin do ovzduší. Při výběru vhodného typu vozidla či optimálních nákupních podmínek pak může být zapotřebí tyto předpisy zohlednit. Aby se vašemu podnikání dařilo i v budoucnu, může vám společnost Volvo Trucks při nákupu nového vozidla nabídnout i možnost odkupu vozidla původního. Jako chytrá alternativa je k dispozici i operativní leasing.

2. Pamatujte na viditelnost
Ve vozidlech s malými koly a přímým výhledem z kabiny mají řidiči lepší přehled o okolním provozu. To může být pádným argumentem při rozhodování o koupi vozidla, které bude jezdit v úzkých městských ulicích a v místech s mnoha chodci a cyklisty. Některá města už dokonce začala viditelnost řešit předpisy, kterými se musí řídit i provoz nákladních vozidel. Je to určitě oblast, kterou je třeba pozorně sledovat.

3. Přemýšlejte o tom, kdy a jak probíhá nakládka
Dalším bodem, kterému je třeba se věnovat, je to, na jakých místech a jak často probíhá nakládka. Řidič na průměrné trase městské rozvážky potřebuje z vozidla vystoupit a nastoupit zpět zhruba na každých 200 až 300 metrech. Nízko položené stupátko je proto řešením, které ušetří čas a předchází zraněním. Kompaktní konstrukce vozidla je výhodou i v případě dodávek do malých obchodů v centru města – ty totiž často mají jen omezený prostor pro nakládku a stísněné rampy.

4. Zamyslete se i nad ovladatelností
Čím je vozidlo menší, tím snadněji se ovládá. Tento aspekt se může z hlediska přístupu k místu nakládky i z hlediska provozu v úzkých městských ulicích ukázat nakonec jako ten nejdůležitější. Norma upravující velikost prostoru pro nakládku neexistuje. Obecně vzato, pokud nakládka probíhá ve velkých skladech, koupě většího vozidla by neměla představovat problém. Rozvážka do malých obchodů se však může pojit se sjížděním po strmých rampách či s jízdou úzkými postranními uličkami.

5. Dlouhou trasu se snažte vytížit co nejvíce
Pokud rozvážka občas probíhá formou delších meziměstských tras, může nejlepší volbu představovat větší a všestrannější vozidlo. Na delších cestách potřebuje řidič vozidla prostor k odpočinku. Na dlouhých trasách může řidič využívat vestavěnou navigaci a systém Dynafleet. Pojede tak vždy správným směrem bude šetřit palivo. Větší a pohodlnější vozidlo rovněž pomáhá oslovit zájemce o práci řidiče.

Řada vozidel společnosti Volvo Trucks pro městskou rozvážku

VOLVO FL: Vozidlo je upraveno pro městskou rozvážku v oblasti lehkých stavebních prací, recyklace a přepravy odpadu. Celková hmotnost vozidla je 10–18 tun, celková hmotnost soupravy pak nejvýše 25 tun.

VOLVO FE: Vozidlo je upraveno pro regionální a městskou rozvážku v oblasti lehkých stavebních prací, recyklace a přepravy odpadu. Celková hmotnost vozidla je 18–26 tun, celková hmotnost soupravy pak nejvýše 44 tun.

VOLVO FM: Vozidlo je upraveno pro distribuční služby, přepravu ve stavebnictví a autodopravu. Celková hmotnost vozidla je 18–46 tun, celková hmotnost soupravy pak nejvýše 100 tun.