Trucks

Co potřebujete vědět o dojezdu elektrického nákladního vozidla

| 3 min
Jak daleko může elektrické nákladní vozidlo dojet? Odpověď na tuto i na další otázky o akumulátorech, o dojezdu a o vlivu řidiče najdete zde.
Dobíjecí stanice
Dojezd elektrického nákladního vozidla s akumulátory je ovlivněn mnoha stejnými faktory, které ovlivňují spotřebu paliva u vozidla s naftovým motorem.

Jak daleko dojede elektrické nákladní vozidlo na plný akumulátor?

U soupravy s tahačem 4×2 o průměrné hmotnosti 30 tun činí dojezd přibližně 300 km. V závislosti na specifikaci a druhu použití však může být dojezd podstatně delší, protože je ovlivněn mnoha faktory. 
 

Jak ovlivňuje dojezd elektrického nákladního vozidla počasí?

Špatné počasí, jako je déšť, nízké teploty a silný protivítr, zvyšuje spotřebu energie, a tím zkracuje dojezd vozidla – stejně tak by tyto podmínky zvýšily spotřebu paliva u konvenčního vozidla s naftovým motorem.
 

Jak ovlivňuje dojezd nákladního vozidla řidič?

V městském a regionálním prostředí může dobře proškolený řidič spotřebovat přibližně o 20 procent méně energie než nedostatečně proškolený řidič. Optimální technika jízdy se opírá o dobré předvídání, o minimální brzdění i zrychlování – v podstatě stejně jako u konvenčního vozidla s naftovým motorem. Nejpodstatnější rozdíl je v tom, že u elektrického nákladního vozidla je plynulé brzdění ještě důležitější, protože energie se rekuperuje a ukládá do akumulátoru vozidla, což prodlužuje dojezd.
 

Jaký vliv má brzdění na akumulátor?

Kinetická energie z pohybu vozidla se rekuperuje a využívá k dobíjení akumulátoru. To pomáhá prodlužovat dojezd.
 

Existují nějaké další faktory, které mají vliv na výdrž akumulátoru?

Významný dopad by mohla mít nástavba nákladního vozidla, která využívá energii z akumulátorů. Například míchačka na beton spotřebuje mnohem více energie než běžná skříňová nástavba. Významný vliv bude mít také hmotnost vozidla a topografie vozovky – podobně jako u konvenčního vozidla s naftovým motorem.
 

Co se děje s akumulátorem, když vozidlo stojí?

Spotřeba energie, když vozidlo nejede, je omezená – pokud hnací ústrojí nepohání také systém s vysokou spotřebou energie, jakým je třeba míchačka betonu.
 

Může používání elektrických spotřebičů nebo nabíjení mobilních telefonů ovlivnit výdrž akumulátoru?

Ne, naprostá většina energie uložené v akumulátoru se spotřebuje na pohon vozidla. Spotřeba energie z pomocných systémů, jako je topení, chlazení, čerpadla nebo jakýkoli jiný spotřebič, je v poměru k tomu, co se spotřebuje na pohon vozidla, zanedbatelná. Například chytrý telefon spotřebuje mnohem méně než 0,01 kilowatthodiny energie. Akumulátory vozidla mají kapacitu přes 500 kWh.
 

Co se stane, když vozidlo spotřebuje všechnu energii akumulátoru?

Stav energie akumulátoru lze stále sledovat na palubní desce, a to i na dálku. Pokud se přiblíží nule, systém řidiče upozorní a výkon, který je k dispozici, se sníží, což ovlivní jízdní vlastnosti vozidla.
 

Související články