Trucks

Rozvážka s chladnou hlavou

Před dvaceti lety koupil Mark Clare firmu na distribuci mléka a s jedním jediným nákladním vozidlem se pustil do podnikání. Dnes už má jeho společnost pověst jedné ze špiček v oboru distribuce mraženého zboží a zboží, jehož přeprava se neobejde bez řízení teploty.
Mark Clare
Krátko po zakoupení svého prvního dodávkového vozu si Mark Clare všimnul mezeru na trhu, kterou byla rozvážka chlazeného a mraženého zboží v Irsku.

Mark Clare, majitel a výkonný ředitel společnosti Clare Distribution Services, je velice vytížený člověk. Vozidla jeho společnosti v současnosti jezdí ve všech 32 okrscích Irska a zajišťují distribuci v každém prostředí – od centra Dublinu s hustou dopravou po rozvážku na irském venkově. Přestože zaměstnává celkem 95 lidí, zůstává Mark pevně zapojen do každodenního provozu společnosti. I po dvou desetiletích si stále užívá „všechen ten ruch”.

 

„Podnikání si aktivně řídím sám a jsem všude tam, kde je mě zapotřebí. Věnuji se všemu – od péče o potenciální klienty po práci za volantem nákladního vozidla. Nejvíce mě ale naplňuje, když hledám způsoby, jak vyřešit náročné požadavky zákazníků, a když se nám podaří překonat jejich očekávání,“ přiznává Mark.

S tím, jak přibylo práce, jsme si uvědomili, že vozový park složený z ojetin postrádá smysl. Důvodem bylo velké množství času odstávek vozidel kvůli údržbě.

Provozovatelem největšího irského nezávislého vozového parku, který slouží k rozvážce potravin, se Mark Clare stal do určité míry náhodou. Po dokončení studií v roce 1986 začal pracovat ve velkém obchodním domě jako vedoucí skladu. Tady se naučil, jak důležité jsou komunikační dovednosti a zákaznický servis. Markův otec v tu dobu provozoval vlastní podnik, zaměřený na rozvážku mléka. Když otec onemocněl, Mark jej na krátkou chvíli ve vedení podniku zastoupil. Poté, co si uvědomil, že časná ranní rozvážka mléka ho opravdu baví, rozhodl se Mark koupit si svůj vlastní podnik s tímto zaměřením. Tak v roce 1997 vznikla společnost CDS. Zanedlouho se Markovi povedlo objevit mezeru na trhu, kterou byla rozvážka chlazeného a mraženého zboží, a příběh jeho dnešní úspěšné společnosti mohl začít.

„Zatímco jsem se věnoval rozvážce mléka, lidé se mě neustále ptali, zda neznám někoho z oboru, kdo by uměl do obchodních domů dodávat chlazené zboží. Probral jsem to se svou ženou Ann-Marie a rozhodli jsme se, že investujeme do našeho prvního vozidla pro přepravu chlazeného i mraženého zboží. Ukázalo se, že jsme se rozhodli skvěle. Brzy jsme totiž měli tolik práce, že z rozvozu mléka se stala vedlejší záležitost,“ vzpomíná Mark.

Obchod rychle vzkvétal a v roce 2001 se jedním z našich nejlepších zákazníků stala společnost Aryzta Foods, největší dodavatel předpečeného chleba v zemi. Společnost CDS se po jejím boku během dalších let rozrostla a vozový park se zvětšil na dvojnásobek. Dnes provozujeme jen nová nebo zánovní vozidla. V současnosti je veškeré Markovo vybavení přizpůsobeno přepravě s řízenou teplotou a většinou jde o vozidla pro přepravu chlazeného i mraženého zboží. Průměrné stáří techniky je méně než pět let.

„Než jsme začali pracovat pro společnost Aryzta Foods, nemohli jsme si dovolit nakoupit nová vozidla. Provozovali jsme tedy použité automobily různých značek. S tím, jak přibylo práce, jsme si uvědomili, že vozový park složený z ojetin postrádá smysl. Důvodem bylo velké množství času odstávek vozidel kvůli údržbě,“ vysvětluje Mark.

Sešel se proto se zástupci několika výrobců a nakonec se rozhodl, že naváže spolupráci se společností Volvo Trucks. Prvními modely, které u ní objednal, byla vozidla Volvo FE a Volvo FL.

„Brzy jsme zjistili, že tato vozidla disponují skvělým výkonem a díky dobré ovladatelnosti se dokonale hodí pro rozvoz ve stísněných uličkách center měst. Další vozidla jsme proto nakoupili opět u společnosti Volvo Trucks. Modelem, který jsme se rozhodli využít pro městský rozvážkový provoz, se stalo Volvo FL. V současné době tvoří vozidla Volvo 90 procent našeho vozového parku, takže se značka Volvo stala i naší značkou.“

Správně zvolit nákladní vozidlo pro městský rozvážkový provoz bylo pro společnost CDS nesmírně důležité. Jízda centrem Dublinu je totiž velice náročná. Městské centrum je velmi rušné a ve zdejším provozu se stále setkávají nákladní i osobní vozidla, cyklisté a chodci. Řidiči společnosti CDS navíc musí dodržovat časově náročný plán. Při rozvozu potravin neexistuje druhá šance a při počtu zhruba 35 doručení denně musí vozidlo nabízet řidičům vedle možnosti snadného vystupování a nastupování také snadnou jízdu stísněnými městskými uličkami. Od řidičů se kromě zvládnutí jízdy v náročném prostředí také čeká, že budou vystupovat jako velvyslanci značky, a to nejen ve vztahu ke společnosti CDS, ale také ve vztahu ke všem jejím zákazníkům. Řidiči často jezdí po těch samých trasách a mohou si díky tomu budovat s personálem jednotlivých obchodů osobní vztah.

Není to zásluha jediného člověka – úspěch naší společnosti je výsledkem práce všech jejích pracovníků.

„Když nabíráme nové zaměstnance, první věcí, kterou prověřujeme, jsou komunikační dovednosti zájemců. Na řidiče nahlížíme jako na naše velvyslance a rovněž jako na velvyslance výrobků našich zákazníků. Řidiči totiž potřebují komunikovat jak s lidmi u pultů se zbožím, tak s vedoucími skladů. Musí tak zajistit, aby s našimi dodacími službami byli všichni spokojeni. Proto také organizujeme spoustu školení – zajišťujeme tak, že naši řidiči přesně vědí, co se od nich v oblasti zákaznického servisu a řidičských dovedností očekává.“

Poskytování služeb špičkové kvality je Markovým cílem už od samého začátku jeho podnikání. Je také přesvědčen, že úspěch jeho společnosti tkví především v ochotě potěšit zákazníky flexibilitou a schopností přizpůsobit se jejich potřebám. 

„Nic nevyrábíme ani nepěstujeme. Podnikáme v oboru poskytování zákaznického servisu. Musíme tedy usilovat o to, abychom se neustále zdokonalovali. Vnímáme směry, jakými se v našem odvětví mění požadavky zákazníků, a neustále se snažíme těmto měnícím se požadavkům přizpůsobit. Naší jednoznačnou prioritou je zachovat si co nejvyšší úroveň služeb a dostát tak povinnostem a závazkům, které vůči zákazníkům máme,“ říká Mark.

Kromě jasné vize, kterou ve svém podnikání má (včetně používání osvědčených postupů a nákladních vozidel), věří Mark ještě jedné věci, a sice tomu, že podstatným faktorem stojícím za úspěchem jeho společnosti je pečlivé naslouchání zaměstnancům a respektování jejich rady a názorů.

„Pracuje pro mě několik nejlepších lidí z oboru. Tím, že všichni z nich do společnosti CDS přinesli své individuální dovednosti a kvality, podstatně přispěli k pozici, kterou dnes společnost má. Není to zásluha jediného člověka – úspěch naší společnosti je výsledkem práce všech jejích pracovníků. Vítězství v anketě Národní dopravce roku 2017 před několika měsíci tak bylo úžasným pocitem pro nás pro všechny. Nekonečné dny a hodiny plné úsilí – to vše se zúročilo během jediné noci a před zraky 800 našich kolegů,“ říká Mark Clare a na tváři má široký úsměv.

Společnost CDS

Historie: Společnost Clare Distribution Services (CDS) založil v roce 1997 Mark Clare s cílem poskytovat špičkové bezkonkurenční přepravní služby.

Služby: Společnost se specializuje na distribuci zboží, jehož přeprava se neobejde bez řízení teploty. Jde o přepravu zboží v chlazeném a mraženém stavu či o přepravu zboží při teplotě okolí. Malé procento přepravy tvoří i lékárnické zboží.