Trucks

Připravte své nákladní vozidlo na druhý život

Zůstatková hodnota je důležitou součástí celkových nákladů na vlastnictví nákladního vozidla, a proto to třeba zohlednit od samého počátku. Rozdíl mezi nákladním vozidlem, které se prodá rychle, a tím které ne, často záleží na malých detailech.
Volvo FH
Volby, které děláte při objednávání nového nákladního vozidla, budou mít obrovský dopad na jeho pozdější zůstatkovou hodnotu.

Dnes mají zájemci o koupi použitého nákladního vozidla přístup k obrovskému množství nabídek online, což z něj dělá trh se silnou konkurencí. Abyste získali co nejvyšší zůstatkovou hodnotu, se musíte ujistit, že vaše nákladní vozidlo vyniká a splňuje potřeby a očekávání kupujících.

V prvním a nejdůležitějším řadě musíte své potenciální kupující přesvědčit, že na vašem nákladním vozidlu se vykonává údržba a kontrola a bylo o něj dobře postaráno. To vyžaduje dobrou péči, chytré investice a předvídání. Zákazníci mají často pouze malý prostor na to, aby vozidlo prohlédli, a jakékoli viditelné znaky opotřebení mohou okamžitě ukončit potenciální obchod. I když je kaz pouze povrchový, mohl by vytvořit dojem špatného zacházení a podezření, že se vozidlo nachází v zlém stavu. Je proto naprosto zásadní o své vozidlo pečovat během jeho užívání. 

„Druzí majitelé hledají spolehlivost – a to často ještě více než první majitelé, protože obecně nemají jistotu díky záruce,” říká Goran Travancic, ředitel pro použitá nákladní vozidla ve společnosti Volvo Europe. „Musíte být schopni prokazatelně doložit servisní historii nákladního vozidla, která prokáže, že vozidlo bylo pravidelně servisováno originálními díly v autorizované dílně.”

Při objednávání nového nákladního vozidla jsme často v pokušení vybírat specifikaci vozidla přesně podle našich potřeb. Ale čím konkrétnější je specifikace, tím užší je okruh potenciálních druhých majitelů. 

„Pokud vyberete nákladní vozidlo specializováno pro regionální distribuci, později ho bude těžké prodat zákazníkům v oblasti dálkové přepravy,” dodává Goran Travancic. „Nejběžnější chybou, se kterou se setkávám, je, že si zákazníci volí menší koňskou sílu, aby ušetřili. O několik let později pak mají potíže s prodejem, protože většina zákazníků hledá vyšší koňskou sílu.”

Již při koupě svého nákladního vozidla zvažte, kde ho pravděpodobně prodáte, a potřeby a očekávání zákazníků na daném trhu. Často se vyplatí investovat do dodatečných funkcí nebo kapacity, protože tuto investici vykompenzujete vyšší zůstatkovou hodnotou. „Hodnota vašeho nákladního vozidla je pouze tak vysoká, kolik je zákazník ochoten zaplatit,” říká Goran Travancic. 

„Je to jednoduché – pokud nedokážete najít zákazníka, pak je hodnota nulová.”

 

Servis
Dobře zdokumentovaná servisní historie od autorizovaných servisních poskytovatelů ujistí jakéhokoli potenciálního kupujícího, že vozidlo je ve skvělém stavu.

Barva
Běžné barvy jsou nejlepší, protože jedinečné a speciální barvy mohou zúžit okruh potenciálních kupujících. Bílá je obzvláště dobrou volbou, protože je pak pro dalšího majitele jednodušší vozidlo přizpůsobit svým vlastním logům a nápisy společnosti.

Náhradní díly
Použití originálních náhradních dílů Volvo je dalším důkazem, že o vozidlo bylo dobře postaráno, a zákazníci mohou očekávat jeho spolehlivost.

Pneumatiky
Staré nebo opotřebené pneumatiky okamžitě způsobí pokles hodnoty vašeho nákladního vozidla.

Kabina
Velká kabina s dodatečným prostorem a dvěma lůžky se může i navzdory vyšších nákladů oplatit, protože se snadněji prodá.

Interiér
Udržujte kabinu čistou a dobře udržovanou. Nepříjemný zápach nebo poškozené polstrování si kupující okamžitě všimnou a odradí je. 

Motor
Na trhu s trendem, který se neustále posouvá směrem k vyšší koňské síle, se investice do výkonnějšího motoru z dlouhodobého hlediska vyplatí a přinese vyšší zůstatkovou cenu.

Spojlery
Nedostatek spojlerů může být vizuálním důvodem diskvalifikace a být důvodem, proč má zákazník dojem vyšší spotřeby paliva. Protože je jejich pozdější instalace nákladná, obvykle se vyplatí do nich investovat hned na začátku.