Trucks

Uspořádaný pracovní prostor

Svým výrazně čistým a jednoduchým designem je palubní deska Volvo kombinací klasického skandinávského stylu s funkčností a snadným používáním.
Carin Larsson
Carin Larsson, hlavní specialistka na interakci v oblasti produktového designu ve společnosti Volvo Group Trucks vedla nový návrh designu palubní desky nákladních vozidel Volvo Trucks.

Palubní deska nákladního vozidla je v podstatě místem, na kterém se setkává vozidlo a řidič. Je místem, na kterém spolu přicházejí nejvíce do kontaktu, a její design je v centru požitku z jízdy. Měla by umožnit řidiči vozidlo ovládat co nejbezpečněji a nejefektivněji a zajistit, aby byly informace snadno dostupné a funkce jednoduše ovládatelné.

Prvním krokem při novém návrhu designu nejnovější palubní desky nákladních vozidel Volvo Trucks byla identifikace klíčových prvků, které se nejčastěji používají. Po rozsáhlém průzkumu, který zahrnoval dotazníky a rozhovory s řidiči nákladních vozidel, byl designérský tým některými výsledky překvapen.

„Zjistili jsme, že je na palubní desce mnoho indikátorů, které se na ní nacházejí již tradičně, a nikdo se dosud nezeptal, zda jsou potřebné,” říká Carin Larsson, hlavní specialistka na interakci v oblasti produktového designu ve společnosti Volvo Group Trucks Technology. „Ale to je jedna z klíčových věcí na práci designéra. Neustále se na věci ptát a poznat hranice, protože pouze tehdy dokážete vytvořit něco lepšího.”

Díky tomu se odstranilo mnoho menších indikátorů a nahradili je digitální displeje. Rychlost a otáčky, dva hlavní indikátory tradičně umístěny vedle sebe, pak byly sloučeny do jednoho centrálního displeje. Výsledkem je čistější a přehlednější displej a jedinečný vzhled. 

„Prostor je velmi důležitý, protože poskytuje klid a jednoznačnost,” říká Larsson. „Někdy může mít palubní deska tolik různých světélek a displejů, že vypadá jako vánoční stromek. Na řidiče to působí nepřehledně a rušivě. Zjednodušením designu se může stát funkčnější.” 

Ve stejném duchu se nese i zbytek palubní desky s velkými, jasně označenými ovládači, které jsou uspořádány tak, aby bylo možné každou funkci snadno najít. Cílem je zajistit, aby se řidiči soustředili na silnici a nemuseli hledat indikátory nebo ovladače. Je také důležité, aby celý prostor uvnitř kabiny spolupracoval jako jeden jednotný interiér, protože tak ho bude vnímat i řidič.

Je zřejmé, že místo lidské interakce je centrálním prvkem designové práce, kterou provedla Carin Larsson s jejím týmem ve společnosti Volvo Group Trucks Technology. „Jako designéři interakce jsme zapojeni do procesu navrhování od úplného začátku, abychom se ujistili, že všechny různé funkce budou umístěny vyplývajíc ze zdravého selského rozumu a logiky,” dodává Carin Larsson. „V některých společnostech se nejdříve připraví design hardwaru a poté se předá týmu interakce, který se pak musí přizpůsobit. Výsledkem toho je finální produkt se slabou interakcí a omezenou funkčností.”

Jako designér se musíte na všechno ptát a všechno zpochybňovat. Pouze pak můžete udělat něco jinak a vytvořit něco lepšího.

Kromě praktičnosti a funkčnosti posiluje přehledná palubní deska také typicky skandinávský minimalismus nákladního vozidla, který je pro designéry také klíčovým prvkem pro zvážení. V ideálním případě by interiér kabiny měl být natolik jedinečný a výrazný, aby každý věděl, že řídí nákladní vozidlo Volvo jakmile si sedne za volant. 

„Volvo je prémiová značka, proto by to měl zohledňovat také design. Zpětná vazba od zákazníků nám říká, že jakmile vejdou do kabiny, cítí kvalitu – takže palubní deska opravu vysílá důležitou zprávu.” 

Carin Larsson

Název pozice: Hlavní specialistka na interakci v oblasti produktového designu ve společnosti Volvo Group Trucks Technology
Věk: 45.
U společnosti Volvo: 11.
Pracoviště: Evropské designové studio divize Volvo Group Trucks Technology ve švédském Göteborgu.