Trucks

Elektromobilita jednoduše

O elektrická nákladní vozidla je na trhu velký zájem a lidé se velmi zajímají o nové možnosti technologií spojených s elektrifikací a o jejich praktické využití v oblasti každodenního podnikání. Přechod na elektromobilitu bude znamenat tišší, čistší a do budoucna udržitelnější přepravu nákladu. Posun směrem k nové a do budoucna udržitelnější přepravě je založen na nových úvahách a nových možnostech.
Elektrická nákladní vozidla

Hladký přechod spolu s Volvo Trucks

Společnost Volvo Trucks chce přechod k elektromobilitě usnadnit. S komplexním přístupem jsou naše řešení založená na individuálních potřebách každého zákazníka ohledně jízdních cyklů, nákladové kapacity, provozuschopnosti, dojezdu a dalších parametrů. Vždy s cílem nabídnout zákazníkům vysokou provozuschopnost a produktivitu. V každém ohledu máme k dispozici tu správnou kombinaci produktů a služeb vhodnou pro každodenní využití. K zabezpečování podpory nám slouží celosvětová prodejní síť.

Proč elektromobilita?

Tišší města
Hluk představuje zátěž pro člověka i pro životní prostředí. Elektrická nákladní vozidla umožňují podstatně snížit hladinu hluku a hlukové znečištění. 

Čistší vzduch ve městech
Elektromobilita je důležitou součástí snah společnosti Volvo Trucks o přechod k vizi nulových emisí. Spolupracujeme s městy po celém světě, která se aktivně snaží zlepšit kvalitu ovzduší.

Plynulejší doprava
Tišší nákladní vozidla dokážou provádět široké spektrum pracovních výkonů v době mimo špičku, tj. brzy ráno, pozdě večer nebo v noci. Tím se snižuje dopravní zatížení komunikací během dopravních špiček.

Lepší pracovní dny
Elektrická nákladní vozidla řidičům usnadňují život. Tišší jízda spolu s nulovými výfukovými emisemi tvoří základ pro výrazné zlepšování pracovního prostředí uvnitř vozidla i venku. A protože elektrické nákladní vozidlo podává plný výkon a točivý moment už při rozjezdu z klidu a jeho hnací ústrojí produkuje podstatně méně vibrací, je jízda také příjemná.

Jsme nesmírně hrdí, že můžeme představit první z řady plně elektricky poháněných nákladních vozidel Volvo připravených na běžný provoz. Tento model umožňuje městům, jejichž cílem je dlouhodobě udržitelný rozvoj, využívat výhod elektrifikované nákladní přepravy.

Fakta k vozu Volvo FL Electric

  • Plně elektricky poháněné nákladní vozidlo pro rozvoz, svoz odpadu a další využití v městském prostředí, celková hmotnost vozidla 16 tun.
  • Hnací ústrojí: elektrický motor, maximální výkon 185 kW / trvalý výkon 130 kW, dvourychlostní převodovka, hnací hřídel, zadní osa. Maximální točivý moment elektrického motoru je 425 Nm. Maximální točivý moment zadní osy je 20 kNm.
  • Akumulace energie: 2 až 6 lithium-iontových akumulátorů s celkovou kapacitou 100–300 kWh.
  • Dojezd: až 300 km.
  • Dobíjení: dobíjení střídavým proudem ze sítě (22 kW) nebo rychlé dobíjení stejnosměrným proudem pomocí systému CCS/Combo2 pro až 150 kW.
  • Doba dobíjení: z prázdných na plně nabité akumulátory: rychlé nabíjení za 1–2 hodiny (stejnosměrný proud), noční dobíjení až 10 hodin (střídavý proud) při maximální kapacitě akumulátorů 300 kWh.
  • První dvě nákladní vozidla Volvo FL Electric bude používat společnost Renova provozující svoz odpadu a recyklaci a přepravní společnost TGM.
  • Projekt Off Peak City Distribution (městská rozvážka mimo špičku) prováděl výzkum dopadů noční rozvážky zboží v centrální části Stockholmu. Tím, že se vyhnula dopravní špičce, byla nákladní vozidla schopná svou práci dokončit za třetinu doby, která je potřeba při provozu ve dne.