Trucks

Hasičské zásahové vozidlo

Může vesnický sbor dobrovolných hasičů „dosáhnout“ na zbrusu nové zásahové vozidlo Volvo FMX 6 x 6? Inu – pokud sbor aktivně funguje, má dobré vedení a pokud v čele zastupitelstva obce stojí schopná starostka, tak může…

Právě taková konstalace se sešla v obci Písek, která leží u Jablunkova na česko-polsko-slovenském pomezí. Slova o schopném zastupitelstvu a paní starostce si uvědomíte hned po příjezdu do obce dříve, než s ní vůbec promluvíte. Písek je krásně upravená obec se spoustou zeleně, dětských hřišť a s fungující infrastrukturou.

Mezi opravené obecní budovy patří i hasičská zbrojnice, která dostala svůj nový kabát v roce 2018 Právě ona skrývá krásný hasičský speciál Volvo FMX se speciální cisternovou nástavbou.

Slovo má starostka obce paní Věra Szkanderová:

„Sbor dobrovolných hasičů v naší obci funguje od roku 1898 a je zde velmi důležitou organizací, se kterou úzce spolupracujeme. Kromě samotného zajišťování požární ochrany, je jeho úkolem zejména v letních měsících, při nedostatku pitné vody, zavážet pitnou vodou tzv. skupinové vodovody, což jsou lokální vodovody pro některé části obce. Nad rámec toho se však členové sboru významně podílejí na práci pro obec. Velmi dobře rovněž pracují s dětmi a mládeží, což považujeme za nesmírně důležité… My jako zřizovatel se jim proto snažíme vytvářet pro jejich práci co nejlepší podmínky.“

Na slova paní starostky navazuje starosta SDH Pavel Závada: „Já mohu slova paní starostky jen potvrdit, s obcí skutečně velmi úzce spolupracujeme a moc si vážíme podpory ze strany zastupitelstva… Zhruba před dvěma lety jsme začali řešit obměnu našeho vozového parku. Jak paní starostka zmiňovala, máme mimo jiné na starosti i závoz pitné vody do vodovodů a potřebovali jsme spolehlivé auto s dobrými vlastnostmi v terénu. Přece jen naše obec leží v kopcovitém terénu Beskyd a doprava vody je v terénu náročná. Doposud nám sloužila naše Tatra 148, která už ale má padesátku na krku a my jsme se chtěli posunout dále. Ve spolupráci s obcí a po konzultacích se zástupci Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru jsme vypsali výběrové řízení, ze kterého nakonec vzešla vítězně značka Volvo.

 

500 koní pro devět kubíků vody

Pavel Závada pokračuje: „Vzhledem k tomu, že jsme potřebovali auto, které v terénu uveze 9 000 litrů vody a dalších 540 litrů pěnidla, padla volba na motor o výkonu 500 koní a podvozek v konfiguraci 6 x 6. Kabina je homologována pro tříčlennou posádku.

Výroby nástavby se zhostila společnost ZHT Hranice, která ji vyráběla na míru. Samotná nádrž je z polypropylenu a díky zásobování vodovodů musí mít atest na převoz pitné vody.“

 

Jsme naprosto spokojeni

„Auto jsme uvedli do provozu v srpnu letošního roku. Jsme s ním naprosto spokojení, oproti původní technice je to obrovský skok. Silný motor a zároveň nízká spotřeba paliva, automatizovaná převodovka Volvo I-Shift, neskutečný komfort a skvělé jízdní vlastnosti – to jsou základní vlastnosti, které nám nové Volvo přineslo. A ještě navíc je krásné…“ uzavírá s úsměvem Pavel Závada.