Trucks

2023-08-03
2 min
Technologie a Inovace Volvo lidé Zákaznický přîběh Svět řidiče
Author

Malé velké volvo

Jak to celé vzniklo
 

Když máte lásku k modelářské práci, trpělivost, šikovné ruce, smysl pro detail a manželku, která vás ve vaší zálibě podporuje, dokážete neskutečné věci. Pan Janda všemi těmito předpoklady disponuje, a proto již mnoho let udivuje své okolí neuvěřitelně propracovanými stavbami modelů zejména nákladních vozidel. Na ty se totiž specializuje a sbírka trofejí z nejrůznějších soutěží tuto skutečnost potvrzuje. Své zálibě se začal věnovat jako kluk a na rozdíl od mnohých u ní vydržel až do dospělosti a ona se mu stala celoživotní vášní. A jaká cesta jej dovedla k tomuto nádhernému žlutému odtahovému speciálu? Dejme mu slovo: „Uvědomil jsem si, že mám samé RC modely tahačů. Tak jsem chtěl udělat změnu a postavit něco, aby to nebyl zase tahač. Zaujaly mě odtahové speciály a padla volba na značku Volvo. Koupil jsem si tedy základ v podobě stavebnice Volvo FH16 8×4 Tow Truck. Zavolal jsem svému kamarádovi Janu Dočkalovi, který s odtahovým speciálem jezdil, aby mi poradil, v jakých barvách model nalakovat. Jeho odpověď zazněla okamžitě: firma Šimánek. Druhý den jsem tedy zavolal panu Šimánkovi a smluvil si osobní schůzku, kde jsem mu sdělil svůj záměr. Domluvili jsme se na vzájemné spolupráci a získal jsem předběžně svolení, že model smím postavit podle originálu.“

 

Jak se staví odtahovka

Nejlepší představu vám dají připojené fotografie, ale dejme prostor panu Jandovi, aby je okomentoval: „Stavebnice Volvo FH16 8×4 byl tedy základ, který jsem měl k dispozici. Ovšem tak jako je předloha unikátním speciálem, stejně je tomu i u modelu. Domluvil jsem se kamarádem Jurajem Karolem Tomáškem, zda by mi pomohl vytisknout na 3D tiskárně právě ty unikátní doplňky, abych dosáhl přesné podoby originálu. Na obrázcích je vidíte v zelené barvě.
 

K modelu bylo potřeba také koupit zdvihací zařízení, protože to není součástí stavebnice. Tady mi zase pomohl řidič odtahovky Venda Sýkora, který mi poskytl potřebnou dokumentaci a velké množství fotografií. Takto se postupně zrodila hrubá stavba modelu a na řadu přišlo lakování. Model putoval do Liberce k dalšímu kamarádovi Detlefu Pötschovi, který se zabývá airbrushovou technikou. Po žlutém základu nalakoval všechny větší nápisy technikou airbrush podle řezané šablony. Vše je lakované a broušené hned několikrát.  

Nejmenší detaily a nápisy jsou pak provedeny vodními obtisky, podobně jako je tomu u modelů letadel.

Mezitím co se model lakoval, jsem nakoupil kompletní osvětlení (a že jej na původní odtahovce je!), dále zvukový modul od firmy Servonaut a mohl jsem se připravit na finální sestavení.

Standardní model začíná získávat konkrétní tvary. Zelené části jsou vytištěné 3D tiskem.
Model naprosto věrně kopíruje osvětlení své předlohy. Vše je funkční.

Dokonce i polštářky

Těžko si asi umíte představit to obrovské množství titěrné práce, kterou model představuje. Sám pan Janda na otázku, kolik to znamená hodin, říká lakonicky „moc“. Ale dejme mu opět slovo: „Když byl model kompletně nalakovaný, začal jsem nejprve interiérem kabiny. Vyrobil jsem jej co nejvěrněji včetně lehátka, ale žena mi povídá: ‚A čím se tam ten řidič bude přikrývat...?‘ a ušila mi deku, polštáře a závěsy na boční okna. Následovalo kompletní zapojení osvětlení a zvuku, se kterým mi pomohl můj kamarád Vojta Tuhý. Třešničkou na dortu pak jsou originální světelné jmenovky, které zhotovil modelář Roman Hanel. Model rovněž získal všechno vybavení do bočních schránek včetně motorové pily, klínů, lan atd. Zkrátka – stavba RC modelu podle originálu je velká zodpovědnost a umění tohoto řemesla spočívá v tom, postavit jej co nejpřesněji.

 

Zasloužený obdiv

Celá stavba samozřejmě probíhala za zájmu pana Šimánka, který – když byl model hotový – pozval pana Jandu na slavnostní premiéru do Volvo Truck Centra do Českých Budějovic. Ten k tomu říká: „Budu upřímný – nečekal jsem, že se RC model Volvo FH16 8×4 bude tak moc líbit. Moc mě těší, když výsledek mojí práce dělá radost ostatním. Chci moc poděkovat panu Petru Šimánkovi za důvěru, Vendovi Sýkorovi za výbornou komunikaci, když jsem potřeboval detailní foto, dále všem svým zmíněným kamarádům, kteří mi pomáhali při stavbě, a především své ženě Blance, která se mnou má 17 let obrovskou trpělivost a v mém koníčku mě podporuje.“

 

A kde jej můžete vidět?

Model Volvo FH16 8×4 v provedení Šimánek je možné vidět na různých truck show po celé České republice. Pan Janda zajišťuje doprovodný program s RC modely např. na těchto akcích: Truck sraz Strakonice, Argman sraz, Truck show Brněnec atd. Více se dozvíte na webových stránkách pana Jandy: www.rctruckjanda.cz.

insight.template.relatedInsights