Trucks

Alen Becirovic
2023-06-15
Technologie a Inovace
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Proč může být software nejjednodušším způsobem optimalizace vašeho nákladního vozidla

S tím, jak nákladní vozidla používají stále vyspělejší technologie, se jejich software stal stejně důležitým jako jakékoli jejich mechanické části nebo komponenty. V dnešním automobilovém průmyslu hraje software důležitou roli při zlepšování provozuschopnosti, bezpečnosti a spotřeby paliva.

Stažením nového softwaru mohou majitelé nákladních vozidel do svého vozidla přidat funkce a zlepšit jeho výkon. Mohou také vozidlo přizpůsobit pro nové pracovní úkoly nebo použití. Pokud například nákladní vozidlo přejde z městské distribuce na regionální, může ho změna softwaru I-Shift pomoci optimalizovat pro nové provozní podmínky.

„Software je naprosto všude,“ říká Helena Knappe, manažerka originálních dílů Volvo ve společnosti Volvo Trucks. „Používá se k monitorování a ovládání všeho. Převodovka, bezpečnostní kamery, výkon a točivý moment motoru, audiosystém – i když používáte klakson, používáte software.“

To znamená, že výběr správného softwaru je důležitou součástí specifikace nákladního vozidla – na rozdíl od většiny mechanických dílů ale umožňuje mnohem větší flexibilitu a možnosti, pokud jde o zlepšení výkonu vozidla a jeho přizpůsobení různým podmínkám a výzvám. A tempo vývoje v oblasti automobilového softwaru znamená, že je velmi výhodné sledovat nové nabídky a dostupné možnosti.

„Každý týden vyvíjíme nové upgrady a momentálně naše komerční nabídka zahrnuje přibližně 300 softwarových balíčků,“ říká Helena. „Máme ale také mnoho zákaznických přizpůsobení, u kterých jsme vyvinuli úpravy, abychom vyhověli specifickým potřebám jednotlivých zákazníků, a zde jich je více než 3000.“

Výhody upgradu softwaru, ať už se jedná o větší provozuschopnost, úsporu paliva nebo zvýšení produktivity, často vedou k rychlé návratnosti investic.

Co jsou upgrady softwaru nákladních vozidel?

Upgrade softwaru se liší od aktualizace softwaru, což je případ, kdy je stávající software nahrazen novější verzí, podobně jako u aplikací pro chytré telefony. Upgrade softwaru oproti tomu znamená, že je do nákladního vozidla přidána (nebo, v případě downgradu softwaru, odebrána) nová vlastnost nebo funkce, aby došlo ke změně chování a výkonu vozidla.

V současné době mezi nejoblíbenější upgrady zákazníků společnosti Volvo Trucks patří:

Společnost Volvo Trucks také nabízí řadu upgradů softwaru pro svou převodovku I-Shift, které jsou vhodné pro konkrétní aplikace, jako je dálková přeprava, městský rozvoz nebo stavebnictví. Každý balíček upravuje různé parametry včetně strategie řazení, točivého momentu a nastavení následného zpracování výfukových plynů tak, aby vyhovovaly zamýšlenému provozu. Výsledkem je zlepšená spotřeba paliva, výkon a životnost.

„Všechny upgrady softwaru jsou navrženy tak, aby zákazníkovi poskytly přidanou hodnotu,“ říká Alen Becirovic, produktový manažer Volvo Trucks. „Výhody upgradu softwaru, ať už se jedná o větší provozuschopnost, úsporu paliva nebo zvýšení produktivity, často vedou k rychlé návratnosti investic. Například Ukazatel zatížení šetří čas, pomáhá s dodržováním předpisů a může vám pomoci vyhnout se sankcím za přetížení.“
 

Kdy byste měli upgradovat software svého nákladního vozidla?

Nejzřejmějším výchozím bodem pro výběr softwaru je specifikování potřebných prvků spolu se všemi ostatními funkcemi při prvním nákupu nákladního vozidla. Jednou z výhod softwaru je však možnost jej snadno měnit a přizpůsobovat podle požadavků.
Ať už se jedná o změnu vlastníka vozidla, využití pro jinou aplikaci nebo používání pro sezónní práce, aktualizace softwaru mohou pomoci vozidlo přizpůsobit.

„I když je nákladní vozidlo používáno ke stejnému účelu, je možné, že od jeho prvního zakoupení byly vyvinuty nové upgrady softwaru, takže stojí za to prozkoumat dostupné možnosti,“ říká Alen.

Pro více informací o upgradech softwaru kontaktujte své místní dealerství Volvo Trucks.

insight.template.relatedInsights