Trucks

Nákladní vozidla a osobní automobily se v dopravním provozu vzájemně upozorňují – průkopnická spolupráce společností Volvo Trucks a Volvo Cars

Společnost Volvo Trucks zavádí cloudovou službu Connected Safety (propojená bezpečnost), která umožňuje, aby se nákladní vozidla a osobní automobily Volvo vzájemně upozorňovaly na nebezpečné dopravní situace. Díky této průkopnické spolupráci budou moci osobní automobily a nákladní vozidla dvou nezávislých výrobců vozidel sdílet informace o dopravním nebezpečí v reálném čase.
Nákladní vozidla a osobní automobily se v dopravním provozu vzájemně upozorňuj

Verzi systému Connected Safety pro osobní automobily představila společnost Volvo Cars v roce 2016. Společnost Volvo Trucks nyní představuje vlastní verzi této služby, díky čemuž se nyní budou moci nákladní vozidla a osobní automobily vzájemně upozorňovat na potenciální nebezpečí. To je možné z toho důvodu, že obě společnosti sdílejí data týkající se bezpečnosti mezi svými cloudy.

„Rozšířená spolupráce mezi různými subjekty na trhu představuje jeden z nejvýznamnějších faktorů pro zlepšení bezpečnosti na silnicích. Pokud bude větší množství vozidel schopno vyměňovat si v reálném čase informace o dopravní situaci, riziko nehody se bude snižovat. Se systémem Connected Safety otevíráme dveře do budoucnosti s nadějí, že se přidají další výrobci vozidel," uvádí Carl Johan Almqvist, ředitel oddělení bezpečnosti provozu a produktů Volvo Trucks.

Systém Connected Safety je vyvíjen tak, aby zasílal upozornění blízkým vozidlům, která jsou ke službě připojena, kdykoli některý řidič aktivuje výstražná světla.

„Vozidlo odstavené na krajnici za špatné viditelnosti znamená riziko nárazu zezadu, což může mít vážné důsledky. Upozornění vyslané s dostatečným předstihem nabídne všem řidičům blízkých osobních automobilů a nákladních vozidel příležitost včas zpomalit, přizpůsobit jízdu dopravní situaci a kolizi se vyhnout," vysvětluje Carl Johan Almqvist. 

V dlouhodobějším horizontu může být tato cloudová služba obohacena o další bezpečnostní funkce.

„Protože tato technologie prochází dalším vylepšováním a do systému se zapojuje stále více vozidel, informace v reálném čase se stanou důležitým doplňkem různých inteligentních bezpečnostních systémů a systémů podpory řidiče, kterými jsou naše nákladní vozidla vybavena již dnes. Connected Safety je začátkem nové fáze našeho neutuchajícího úsilí o zvyšování bezpečnosti řízení a prevence nehod," říká Emanuele Piga, ředitel oddělení vývoje nových služeb a řešení pro zákazníky ve společnosti Volvo Trucks.

Společnost Volvo Trucks bude zpočátku zavádět systém Connected Safety u nových nákladních vozidel ve Švédsku a Norsku, kde představují výrobky společností Volvo Trucks a Volvo Cars podstatnou část nově registrovaných vozidel.

Fakta, systém Connected Safety společnosti Volvo Trucks

  • Princip činnosti systému Connected Safety: Když dojde k zapnutí výstražných světel, vyšle nákladní vozidlo signál přes mobilní telefon řidiče, který je připojený k internetu, do cloudové služby společnosti Volvo Trucks. Odtud je informace předána příslušné službě společnosti Volvo Cars. Výstražné upozornění je poté vysláno všem připojeném osobním automobilům a nákladním vozidlům nacházejícím se v oblasti vozidla, které aktivovalo výstražná světla.
  • Ve Švédsku a v Norsku bude tento systém dostupný již během roku 2018. Technologii Connected Safety lze vzávislosti na specifikaci vozidla a výběru služeb kombinovat s řadami Volvo FH16, VolvoFH, Volvo FM a Volvo FMX vybavenými integrovaným informačním systémem Volvo Trucks.
  • Společnost Volvo Cars nabízí systém Connected Safety se všemi novými modely Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90, Volvo V60 a Volvo V90.
  • Další systémy prevence nehod pro nákladní vozidla Volvo: Adaptivní tempomat:aktivní tempomat, který pomáhá řidiči držet si od vpředu jedoucího vozidla nastavený časový odstup. Systém varování před srážkou sfunkcí nouzového brzdění: je navržen, aby upozornil řidiče na hrozící srážku svpředu jedoucím vozidlem a vpřípadě potřeby aktivoval brzdy. Výstraha pro řidiče: vpřípadě, že systém u řidiče zaznamená známky nepozornosti, upozorní ho, aby zastavil audělal si přestávku.

Přímý odkaz na obrázky ve vysokém rozlišení:

7. května 2018

Fotografie