Trucks

Společnost Volvo Trucks představuje přepravní řešení budoucnosti využívající autonomní elektromobily

Společnost Volvo Trucks představuje nový druh přepravního řešení, které sestává z autonomních užitkových elektromobilů, které mohou přispět k efektivnější, bezpečnější a čistší přepravě. Dlouhodobým cílem je nabídnout firmám, které potřebují nepřetržitou přepravní službu mezi pevně umístěnými středisky, jakýsi doplněk k dnešní nabídce.
Dopravní řešení se skládá z autonomních
Společnost Volvo Trucks vyvíjí nový druh přepravního řešení pro opakovanou přepravu vyžadující vysokou přesnost mezi pevně umístěnými středisky, a to jako doplněk k dnešnímu řešení.

Rostoucí světová populace a pokračující urbanizace způsobují značné problémy v oblasti životního prostředí. Patří mezi ně dopravní zácpy, znečištění a nadměrný hluk. Růst spotřeby, dynamický rozvoj elektronického obchodu a všeobecný nedostatek řidičů kladou na efektivní přepravní řešení značné nároky.

„Plný potenciál přepravního odvětví se teprve ukáže. Vše naznačuje, že globální poptávka po přepravě bude i v následující dekádě pokračovat ve výrazném růstu. Pokud máme tuto poptávku naplnit udržitelně a efektivně, musíme najít nová řešení.

Máme-li zajistit plynule fungující systém pohybu zboží, je též nutné stávající infrastrukturu využívat lépe, než jak je tomu teď. Systém přepravy, který vyvíjíme, může být důležitým doplňkem dnešních řešení a může pomoci vyřešit mnohé z výzev, kterým společnost, přepravní firmy i zákazníci nakupující přepravní služby čelí," uvedl Claes Nilsson, prezident společnosti Volvo Trucks.

Přepravní řešení budoucnosti od společnosti Volvo Trucks by mělo být využíváno pro pravidelné a opakující se přepravní úkony, pro něž jsou charakteristické relativně kratší vzdálenosti, velký objem zboží a vysoká přesnost dodávek. Jako typické příklady lze uvést přepravu mezi logistickými centry, ale lze si představit i další případy použití.

„Náš systém lze považovat za rozšíření pokročilých logistických řešení, která jsou v mnoha odvětvích využívána již dnes. Používáme autonomní vozidla, která fungují bez emisí z výfukových plynů a bez hluku, a proto je možné je provozovat v kteroukoli denní nebo noční dobu.

Řešení využívá stávající silniční infrastrukturu a nákladní nástavby, což usnadňuje návratnost nákladů a umožňuje integraci se stávajícími operacemi,“ vysvětluje Mikael Karlsson, viceprezident pro autonomní řešení.

Provoz budou zajišťovat autonomní elektromobily připojené ke službě v cloudu a k dispečinku. Vozidla budou vybavena sofistikovanými systémy autonomního řízení. Jsou navržena tak, aby byla schopna určit aktuální polohu v řádu centimetrů, podrobně monitorovat a analyzovat ostatní provoz na silnici a s vysokou přesností reagovat.

Dispečink bude neustále monitorovat postup přepravy a sledovat přesnou polohu každého vozidla, nabití baterií, obsah nákladu, servisní požadavky a celou řadu dalších parametrů.

Podobně jako v případě procesu průmyslové výroby je vyladěna rychlost a postup tak, aby bylo možné vyhnout se zbytečnému čekání a zvýšit přesnost dodávek. Takto bude možné minimalizovat plýtvání v podobě rezervních zásob a zvýšit dostupnost. Vozidla, která se pohybují na stejné trase, vzájemně spolupracují, což umožňuje optimalizovat tok.

V blízké budoucnosti budeme ve spolupráci s vybranými zákazníky z prioritních odvětví toto přepravní řešení společnosti Volvo Trucks dále rozvíjet.

Fakta

  • Společnost Volvo Trucks vyvíjí nový druh přepravního řešení pro opakovanou přepravu vyžadující vysokou přesnost mezi pevně umístěnými středisky, a to jako doplněk k dnešním řešením.
  • Naše přepravní řešení sestává z připojených autonomních elektromobilů a dispečinku.
  • Vozidla se používají jako tahače a jsou kompatibilní se stávajícími nákladními nástavbami či přívěsy.
  • Pohon je plně elektrický, s nulovými emisemi výfukových plynů a nízkou hlučností. Hnací ústrojí a baterie jsou stejného typu, jaké se používají v elektrických nákladních vozidlech Volvo Trucks.