Trucks

Vylepšené řešení bezpečnosti od společnosti Volvo Trucks pomáhá řidičům udržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly

Společnost Volvo Trucks vylepšila bezpečnostní funkci Hlídání bezpečné vzdálenosti (Distance Alert), která řidičům nákladních vozidel usnadňuje udržovat bezpečnější vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla a vyhnout se kritickým situacím. Nehody, kdy jedno vozidlo najede do zadní části jiného vozidla, představují přibližně 20 procent všech vážných kolizí s účastí nákladních vozidel.
Vylepšené bezpečnostní řešení od společnosti Volvo Trucks
Nehody, kdy jedno vozidlo najede do zadní části jiného vozidla, představují přibližně 20 procent všech vážných kolizí s účastí nákladních vozidel. Bezpečnostní funkce společnosti Volvo Trucks Hlídání bezpečné vzdálenosti (Distance Alert) usnadňuje řidičům udržovat bezpečnější vzdálenost od vozidla vpředu.

„Často jsou takové nehody způsobeny nepozorností a příliš krátkou vzdáleností od vozidla vpředu. Výstraha o bezpečné vzdálenosti varuje řidiče červeným světlem na čelním skle, jakmile se vozidlo přiblíží k vozidlu vpředu, a ve většině případů je tak možné zabránit kolizi,“ říká Carl Johan Almqvist, ředitel oddělení bezpečnosti provozu a produktů společnosti Volvo Trucks.

Funkce Hlídání bezpečné vzdálenosti (Distance Alert) je součástí nejnovější verze systému podpory řidičům společnosti Volvo Trucks, Systém varování před kolizí s funkcí nouzového brzdění, která je navržena, aby pomáhala řidičům předcházet nehodám v několika fázích. Pokud nemá výstraha vzdálenosti zamýšlený účinek, potom blikající světlo a zvukový alarm slouží k varování řidiče. Nakonec je aktivován pokročilý systém nouzové brzdy. To vše se děje během několika sekund.

Funkce je určena pro použití na hlavních silnicích mimo města a je zapnuta při rychlostech nad 60 km/h, pokud není používán adaptivní tempomat. Stejně jako ostatní funkce Systému varování před kolizí, využívá funkce Hlídání o bezpečné vzdálenosti (Distance Alert) kombinaci kamerové a radarové technologie pro výpočet vzdálenosti a identifikaci objektů na silnici.

„Neustálým zlepšováním systémů aktivní bezpečnosti v našich nákladních vozidlech poskytujeme řidičům lepší způsoby, jak snižovat rizika, jimž jsou vystaveni nejen oni, ale i ostatní účastníci silničního provozu. Hlídání bezpečné vzdálenosti je jedním z mnoha příkladů toho, jak může technologie pomoci dobrým řidičům být ještě lepšími. “

„Pro dopravní společnosti má investice do bezpečnosti smysl nejen pro ochranu lidí, ale také pro úsporu peněz. Jako některé z argumentů lze uvést nižší náklady na pojištění a opravy a méně neplánovaných prostojů. Kromě toho, bezpečný styl řízení znamená obecně nižší spotřebu paliva. Kombinace dobře vyškolených řidičů, kteří dbají na bezpečnost, a bezpečnějších nákladních vozidel prospívá všem,“ říká Carl Johan Almqvist.

Fakta

  • Funkce Hlídání bezpečné vzdálenosti (Distance Alert) je k dispozici u vozidel Volvo FH, FH16, FM a FMX vyrobených od 23. týdne 2018. Vozidla musí být rovněž vybavena Systémem varování před kolizí společnosti Volvo Trucks.
  • Hlídání bezpečné vzdálenosti je navržena tak, aby usnadnila řidičům nákladních vozidel udržet bezpečnější vzdálenost od vozidla vpředu.
  • Pokud systém zjistí, že jsou vozidla k sobě blíže než je zvolená časová mezera 1,5 až 3,5 sekundy, rozsvítí se na čelním skle červené světlo. Pokud řidič nezpomaluje, je aktivován systém varování před kolizí, který emituje zvukové a vizuální signály s rostoucí intenzitou. Následně je použit pokročilý systém nouzové brzdy.
  • Systém varování před kolizí s funkcí nouzového brzdění společnosti Volvo Trucks je k dispozici u modelů Volvo FH, FH16, FM, FMX, FE a FL.

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Manager Marketing Communications & PR, Volvo Group Czech Republic s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

LINK to film
LINK to high resolution images
LINK to Press release as PDF

Fotografie a videa jsou k dispozici ke stažení ve Volvo Trucks Image a film galerii http://images.volvotrucks.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky je mnoho modelů pro střední i vysoké zatížení. Zákazníci mohou využít globální sítě čítající 2100 dealerů a servisních dílen sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí v 15 zemích na světě. V roce 2018 se po celém světě prodalo více než 127 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním ze špičkových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebního zařízení a námořních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje řešení pro financování a servis. Stěžejními hodnotami uznávanými společností Volvo jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.