Trucks

Nákladní vozidla Volvo s I-Save a pohonem LNG získala Evropskou cenu za dopravu a udržitelnost 2022

Volvo FH s technologií I-Save a modely poháněné zkapalněným zemním plynem plynem, Volvo FH LNG a Volvo FM LNG jsou přesvědčivé v důležitých kategoriích pro udržitelnou dopravu. V kategoriích „nákladní vozidla“ a „nákladní vozidla s pohonem na plyn“ získala Evropskou cenu za dopravu a udržitelnost 2022 (European Transport Award for Sustainability), kterou koncem listopadu letošního roku v Mnichově udělili zástupci novin pro nákladní dopravu „transport“.
Volvo FH LNG získalo Evropskou cenu za dopravu a udržitelnost 2022

„Jsme velmi hrdí na to, že jsme získali tato důležitá ocenění ve dvou kategoriích za efektivní nákladní dopravu na dlouhé vzdálenosti. Volvo FH s technologií I-Save a motorem s Turbo Compound je nejúspornější nákladní vozidlo, jaké kdy Volvo vyrobilo. Tím ale vývoj naftových motorů nekončí. Pracujeme na řešeních, která budou ještě ekonomičtější,“ říká Peter Ström, víceprezident a generální ředitel Volvo Trucks v Německu.

 

V kategorii „Nákladní vozidla poháněná plynem“ prvenství získaly modely Volvo FH a Volvo FM s motory na LNG a bio-LNG, které jsou na trhu od roku 2018. Jsou důležitou součástí strategie společnosti Volvo Trucks na cestě ke snížení emisí CO2 v dálkové dopravě. Motory Volvo na LNG jsou založeny na dieselovém principu, a proto jsou mimořádně efektivní a úsporný – uhlíkovou stopu sníží až o 20 %. Při použití BIO LNG je možná úspora CO2 až 100 %.*

 

„Obzvlášť úsporná a ekonomická – takto se oproti konkurenci prosadila dvě nákladní vozidla LNG od společnosti Volvo Trucks,“ říká Christine Harttmann, šéfredaktorka novin „transport“ a členka odborné poroty.

 

„Mnozí zpočátku považovali LNG za překlenovací technologii. Předpokládáme však, že LNG nebo BIO LNG je důležitou součástí na cestě k nulovým emisím. Společnost Volvo Trucks se při dosahování Pařížské klimatické dohody spoléhá na elektrická, plynová i úsporná naftová nákladní vozidla,“ řekl o získání ocenění Peter Ström.

 

Když odborná porota rozhodovala o dvou vítězných technologiích od společnosti Volvo Trucks, důležitou roli sehrála ekonomická, ekologická a sociální kritéria. Úspora paliva spojená s inteligentní technologií byly rozhodující faktory pro ocenění v obou kategoriích.


„Výrobce dokázal porotu přesvědčit i svou společenskou angažovaností, zejména pokud jde o bezpečnost dětí na cestách. Dalším faktorem ve prospěch výrobce Volvo Trucks bylo, že dva z jeho výrobních závodů jsou klimaticky neutrální,“ vysvětlila zdůvodnění poroty Christine Harttmann.

 

* Tato hodnota se vztahuje na emise během provozu vozidla („od nádrže ke kolům“).

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.