Trucks

ICA Sweden začíná svou cestu elektrifikace s Volvo Trucks

Společnost Volvo Trucks dodává plně elektrické nákladní vozidlo přednímu švédskému maloobchodnímu řetězci s potravinami ICA Sweden, který zahájil přechod na elektrickou přepravu. Vozidlo bude dodávat chlazené zboží do Stockholmu. Kromě toho, že vozidlo nejezdí na fosilní palivo, přispěje k významnému snížení hladiny hluku a znečištění ovzduší.
ICA Sweden begins its electrification journey with Volvo Trucks
Volvo FL a Volvo FE Electric jsou používána především pro městskou distribuci zboží, což je případ i rozvážky zboží do maloobchodní sítě obchodů společnosti ICA.

Nové Volvo FE Electric bude uvedeno do provozu během první poloviny roku 2021 a bude fungovat v rámci každodenních dopravních úkolů ICA. Tato dodávka představuje důležitý první krok ve spolupráci mezi společnostmi Volvo Trucks a ICA, která byla oznámena v listopadu 2020, a která přinese elektrifikovaná řešení ke snížení dopadu nákladní dopravy na životní prostředí.

 

Aby bylo možné určit vhodné trasy pro elektrifikaci, odborníci ICA a Volvo Trucks na elektromobilitu společně studovali parametry, jako je nosnost, jízdní cykly, dojezd a konstrukce karoserie, aby optimalizovali oblasti použití nového elektrického vozidla v provozu ICA.

 

"Společně s ICA jsme analyzovali několik přepravních tras v rámci jejich švédské logistické sítě s podporou elektrického simulátoru dosahu společnosti Volvo Trucks." Sdílení a analýza podrobných údajů bylo zásadní pro pomoc při výpočtu spotřeby energie pro přepravu - včetně nakládky a vykládky - v reálných trasách a dopravních situacích v reálném čase, a tedy při hledání nejlepšího možného řešení pro každodenní úkoly přepravy ICA, “vysvětluje Johan Larsson , ředitel elektrifikace společnosti Volvo Trucks.

 

Plně elektrické vozidlo Volvo objednané společností ICA nevyžaduje žádné zvláštní denní nabíjení pro konkrétní trasu, což usnadňuje výměnu stávajícího vozidla za elektrický model.

 

ICA Sweden a Volvo Trucks mají rozsáhlé zkušenosti s prací na snižování dopadu svých činností na životní prostředí. Skupina ICA si stanovila cíl, aby její švédská dceřiná společnost měla do roku 2030 systém silniční přepravy zcela bez fosilních zdrojů a pro městské aglomerace by měl být tento cíl splněn již do roku 2025. Cíle bude dosaženo investicí do nových technologií a zkoumáním toho, jak lze podpořit iniciativy na zvýšení národní produkce biopaliv.

 

Důležitou součástí spolupráce mezi společnostmi Volvo Trucks a ICA jsou řešení elektrifikované přepravy ve Švédsku, a to jak v centrech měst, tak případně i na delších trasách mezi městy. ICA Sweden a Volvo Trucks budou spolupracovat na položení základů řešení elektrické přepravy využitím stávajících nabídek produktů a služeb a společným testováním nových technologií. Obě společnosti budou společně pokračovat ve zkoumání možností další elektrifikace přepravy v logistické síti ICA Sweden.

 

"Jsme velmi rádi, že jsme zahájili naši cestu elektrifikace se společností ICA." Neustále pracujeme na minimalizaci dopadů na životní prostředí v celém našem hodnotovém řetězci a rostoucí využívání elektrické přepravy je toho konkrétním důkazem. Díky naší spolupráci se společností Volvo Trucks máme příležitost přizpůsobit řešení elektrické přepravy, které nejen splňuje požadavky na kapacitu a dojezd našich nákladních vozidel, ale také přispívá k výrazně ekologičtější přepravě, “říká Emma Lindström, ředitelka logistiky ICA Švédsko.

 

Volvo FE Electric, které bylo uvedeno na trh v roce 2019, a sesterský model Volvo FL Electric jsou plně elektrická nákladní vozidla, která jsou velmi vhodná pro městskou distribuci a svoz odpadu. Společnost Volvo Trucks nyní také provádí testy na svých elektrických těžkých nákladních vozidlech Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX, která budou používána jak pro regionální přepravu, tak pro stavebnictví v Evropě. Prodej těchto nákladních vozidel začíná v roce 2021, sériová výroba bude zahájena v roce 2022.

 

Fakta o vozidle Volvo FE Electric pro ICA Švédsko

 

Volvo FE Electric 6 x 2

Celková hmotnost soupravy 26 tun

Čtyři baterie s 66 kWh / baterií

Nástavba s chladicí jednotkou napájenou z baterie nákladního vozidla je instalována partnerem

Volvo FE Electric a Volvo FL Electric jsou v sériové výrobě od roku 2019.

 

 

Fakta o ICA ve Švédsku

S přibližně 1300 obchody a tržním podílem přibližně 36 procent je ICA předním maloobchodním řetězcem s potravinami ve Švédsku. Podnikání funguje ve spolupráci s nezávislými maloobchodníky ICA, kteří vlastní a provozují své vlastní obchody, což jim umožňuje přizpůsobit koncepty a nabídky místní poptávce. ICA Sweden provozuje přepravu v ekvivalentu cca. 125 000 kilometrů denně na zásobování sítě prodejen.


Odkaz na fotografie s vysokým rozlišením najdete zde

 



Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 300 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 13 zemích světa. V roce 2020 se celosvětově prodalo přibližně 94 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.