Trucks

Volvo Trucks je lídrem na trhu elektrických nákladních vozidel v Evropě

Nové statistiky ukazují, že společnost Volvo Trucks byla v roce 2021 lídrem na trhu těžkých plně elektrických nákladních vozidel v Evropě s tržním podílem 42 %. V roce 2021 společnost přijala objednávky, včetně závazných budoucích objednávek, na více než 1 100 elektrických nákladních vozidel po celém světě.
Volvo Trucks je lídrem na trhu elektrických nákladních vozidel v Evropě
V roce 2021 společnost Volvo Trucks přijala objednávky, včetně závazných budoucích objednávek, na více než 1 100 elektrických nákladních vozidel po celém světě.

Odvětví mezinárodní kamionové dopravy prochází transformací směrem k udržitelnější přepravě, protože prodej těžkých bateriových elektrických nákladních vozidel začíná nabírat na síle, přičemž Evropa vede. V komerčním provozu nyní jezdí stále větší počet těžkých plně elektrických nákladních vozidel.

 

Statistiky skupiny IHS Markit pro analýzu trhu ukazují, že během roku 2021 bylo v Evropě registrováno celkem 346 elektrických nákladních vozidel (≥16 tun), což představuje nárůst o 193 % oproti roku 2020. Největší podíl na trhu má společnost Volvo Trucks s 42 %. Země v Evropě s největším počtem registrovaných elektrických nákladních vozidel (≥16 tun) jsou Švýcarsko, Norsko, Švédsko a Nizozemsko.*

 

„Jsme určeni k tomu, abychom zahájili revoluci elektrických nákladních vozidel a naše vedoucí postavení na evropském trhu je důkazem, že právě to děláme. I když jsou objemy stále nízké, vidíme rychle rostoucí zájem jak v Evropě, Severní Americe, tak v jiných částech světa. V roce 2021 jsme přijali objednávky, včetně závazných budoucích objednávek, na více než 1 100 nákladních vozidel ve více než 20 zemích. „Jsem přesvědčen, že se stává klíčovou konkurenční výhodou nabízet elektrická přepravní řešení s nulovými emisemi,“ říká Roger Alm, prezident Volvo Trucks.

 

Společnost Volvo Trucks zahájila sériovou výrobu elektrických nákladních vozidel v roce 2019 jako jedna z vůbec prvních značek nákladních vozidel na světě. Když letos na podzim zahájíme výrobu těžkých plně elektrických modelů Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX, bude mít Volvo světově nejúplnější elektrickou nabídku v nákladním průmyslu. Volvo dodalo elektrická vozidla širokému spektru zákazníků v Evropě, Severní Americe a Austrálii. Cílem společnosti je, aby polovina jejího celkového prodeje nákladních vozidel byla do roku 2030 elektrická.

 

„Tato čísla jasně ukazují, že máme velmi dobrý začátek prodeje. Díky širší nabídce elektrických nákladních vozidel bude možné elektrifikovat téměř polovinu těžké silniční dopravy. Tento podíl se bude ještě zvětšovat s tím, jak se bude prodlužovat vzdálenost, kterou mohou elektrická nákladní vozidla ujet, a nabíjecí infrastruktura pro těžká nákladní vozidla se bude dále rozvíjet,“ říká Roger Alm.

 

*Zdroj: IHS Markit, ihsmarkit.com. Evropa kromě Spojeného království

 

Statistiky IHS Markit o celkovém počtu registrovaných nákladních vozidel (≥16 tun) v Evropě v roce 2021 kromě Spojeného království:

 

Stát

Celkové množství vozidel v r.2021

Švýcarsko

77

Norsko

56

Švédsko

47

Nizozemí

42

Německo

37

Francie

25

Dánsko

21

Španělsko

11

Itálie

9

Maďarsko

7

Polsko

4

Belgie

3

Česká republika

2

Finsko

2

Irsko

2

Rakousko

1

Celkově

346

 

 

ODKAZ na fotografie ve vysokém rozlišení.

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.