Trucks

Nový bezpečnostní systém pro zvýšení ochrany cyklistů a chodců

Společnost Volvo Trucks nyní zavádí nový bezpečnostní systém, který detekuje ostatní účastníky silničního provozu vjíždějící do mrtvého úhlu na obou stranách vozidla.
Nový bezpečnostní systém pro zvýšení ochrany cyklistů a chodců
Nový bezpečnostní systém využívá duální radar na každé straně nákladního vozidla, který , když upozorní na to, že se jiní účastníci silničního provozu dostali do oblasti mrtvého úhlu.

V rušných dopravních situacích je i pro nejzkušenějšího řidiče obtížné vnímat vše kolem nákladního vozidla. Aby se předešlo stresovým situacím pro řidiče, Volvo Trucks nabízí svůj nový bezpečnostní systém zvaný Podpora předcházení bočním kolizím. Pomocí duálního radaru na každé straně nákladního vozidla systém detekuje, kdy do rizikové oblasti vstoupí další účastníci silničního provozu, například cyklisté.

 

„Nehoda se může stát během zlomku sekundy. Náš rozsáhlý výzkum nehod je založen na desetiletích studia skutečných situací a tento nový bezpečnostní systém pomáhá řidiči předcházet případným kolizím,“ říká Anna Wrige Berling, ředitelka pro bezpečnost provozu a produktů společnosti Volvo Trucks.

 

Když se někdo nachází v zóně mrtvého úhlu, systém nazvaný Podpora předcházení bočním kolizím informuje řidiče prostřednictvím červeného světla na příslušném bočním zrcátku. Pokud řidič pomocí blinkru signalizuje změnu jízdního pruhu, začne blikat červené světlo a ze strany potenciální kolize se ozve varovný zvuk. Řidič je upozorněn a může vozidlo zabrzdit a umožnit tak předjetí například cyklistovi.

 

„Ve Volvo Trucks je naší dlouhodobou vizí nulová nehodovost a bezpečnost je od počátku naší hlavní firemní hodnotou. Tento nový systém je dalším příkladem našeho úsilí o dosažení těchto cílů,“ uzavírá Anna Wrige.

 

Nový systém bude celosvětově dostupný pro modely Volvo FH, FM a FMX s naftovým, plynovým a elektrickým pohonem od září tohoto roku. Modely Volvo FL a FE dostanou nový bezpečnostní systém v roce 2023.

 

 

1. června 2022

 

ODKAZ na fotografie ve vysokém rozlišení

 

ODKAZ na video o podpoře předcházení bočním kolizím

 

 

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.