Trucks

Volvo Trucks: Jako první na světě používá ve svých nákladních vozidlech bezfosilní ocel

Jako první výrobce nákladních vozidel na světě, který tak učinil, nyní Volvo zavádí do svých nákladních vozidel bezfosilní ocel. Ocel vyrábí švédská ocelářská společnost SSAB a jako první ji využijí těžká elektrická nákladní vozidla Volvo.
Volvo Trucks: Jako první na světě používá ve svých nákladních vozidlech bezfosilní ocel
Společnost Volvo Trucks je první na světě, která ve svých nákladních vozidlech používá bezfosilní ocel. Ocel bude nejprve použita v základním rámu nákladního vozidla.

Ocel od SSAB se vyrábí zcela novou technologií na bázi vodíku. Výsledkem je mnohem nižší dopad na klima než u konvenčně vyráběné oceli. Bezfosilní ocel se vyrábí bez vytváření emisí CO2 – využíváním bezfosilních energetických zdrojů. Zavádění bezfosilní oceli do těžkých elektrických nákladních vozidlech Volvo v malém měřítku začne ve třetím čtvrtletí roku 2022.

 

„Zvýšíme používání bezfosilních materiálů ve všech našich nákladních vozidlech, aby byly „nulové“ nejen v provozu – ale také pokud jde o materiály, ze kterých jsou vyrobeny,“ říká Jessica Sandström, Senior Vice President Product Management, Volvo Trucks.

 

První ocel vyrobená pomocí vodíku bude použita v rámových kolejnicích nákladního vozidla, páteři nákladního vozidla, na které jsou namontovány všechny ostatní hlavní komponenty. Vzhledem k tomu, že se dostupnost bezfosilní oceli zvyšuje, bude brzy využívána i do dalších částí nákladního vozidla.

 

90 % nákladních vozidel Volvo lze recyklovat
Dnes pochází přibližně 30 % materiálů v novém nákladním vozidle Volvo z recyklovaných materiálů. A až 90 % vozidla lze na konci jeho životnosti recyklovat.

 

„Neustále se snažíme dále minimalizovat naši klimatickou stopu. Směřujeme také k vyšší obnovitelnosti jak v našich provozech, tak v našich nákladních vozidlech,“ říká Jessica Sandström.

 

Volvo Group spolupracuje s SSAB na bezfosilní oceli od roku 2021. První stroj, autonomní sklápěč vyrobený z bezfosilní oceli, byl představen v říjnu 2021. V nákladních vozidlech Volvo bude bezfosilní ocel důležitým doplňkem k tradiční a recyklované oceli.

 

Společnost Volvo Trucks se zavázala k Pařížské dohodě a k dosažení nulových emisí skleníkových plynů v hodnotovém řetězci nejpozději do roku 2040.

ODKAZ na fotografie ve vysokém rozlišení

ODKAZ na video

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.