Trucks

Volvo dodá Amazonu 20 modelů těžkých elektrických nákladních vozidel

Volvo Trucks dodá v Německu společnosti Amazon do konce roku plně elektrická těžká nákladní vozidla. Očekává se, že 20 kusů plně elektrických modelů vozidel Volvo FH Electric najede ročně více než jeden milion kilometrů.
Volvo Trucks dodá Amazonu 20 kusů těžkých elektrických nákladních vozidel
V Amazonu budou elektrická nákladní vozidla hrát klíčovou roli při elektrifikaci dálkové přepravy a pro přepravu těžších nákladů.

Těžká nákladní vozidla a další užitková vozidla tvoří přibližně 36 % německých emisí z vnitrostátní dopravy1, a proto je dekarbonizace silniční dopravy důležitým problémem, který je třeba řešit.
 

„Velcí hráči v dopravním průmyslu hrají klíčovou roli ve vedení úsilí tohoto odvětví o snížení uhlíkové stopy. Proto jsem ráda, že Amazon s námi spolupracuje na snížení emisí při dálkových a těžších přepravách,“ říká Jessica Sandström, senior viceprezidentka produktového managementu společnosti Volvo Trucks.
 

Volvo Trucks zahájilo sériovou výrobu těžkých elektrických nákladních vozidel v září tohoto roku a dostupnost elektrických nákladních vozidel pro meziměstskou a regionální přepravu představuje důležitý milník pro dekarbonizaci silniční dopravy.
 

„Celosvětově nyní nabízíme šest modelů elektrických nákladních vozidel, které sériově vyrábíme a lze je okamžitě objednat, abychom uspokojili rostoucí poptávku po dekarbonizaci přepravy zboží. Je to povzbudivý krok vpřed pro snížení dopadů změny klimatu,“ komentuje Jessica Sandström.
 

Elektrické verze její nejdůležitější produktové řady – těžká nákladní vozidla Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric – budou hrát zásadní roli při dosahování globálního cíle společnosti Volvo Trucks, a tím je, že v roce 2030 bude 50 % všech nových prodaných nákladních vozidel tvořit baterie nebo elektrický palivový článek. Tato těžká elektrická nákladní vozidla jsou schopná přepravovat náklad o celkové hmotnosti až 44 tun a tři zmíněné modely představují přibližně dvě třetiny tržeb společnosti.
 

V Amazonu nahradí elektrická nákladní vozidla své dieselové protějšky a budou hrát klíčovou roli vve snahách elektrifikace prostřednictvím přepravního řetězce.
 

„Amazon se zavázal k dekarbonizaci svého vozového parku a regionální přeprava byla notoricky známým odvětvím, které se jen těžko snižovalo,“ vysvětluje Andreas Marschner, viceprezident Transportation Services Europe společnosti Amazon. „Proto je nákup těchto elektrických těžkých nákladních vozidel Volvo do našeho vozového parku tak zásadním milníkem. Provozujeme jeden z nejrychleji rostoucích programů elektrifikace komerční dopravy a budeme pokračovat v investicích a inovacích, abychom dekarbonizovali a dodávali zásilky zákazníkům s nulovými emisemi.“
 

Fakta o Volvu FH Electric
Kapacita baterie: 540 kWh
Výstupní výkon: 490 kW trvalý výkon
Dojezd je až 300 km, ale Volvo FH Electric dokáže ujet až 500 km během běžného pracovního dne, pokud je přidáno dobíjení, například během polední přestávky.
 

Fakta o řadě elektrických nákladních vozidel Volvo
Volvo Trucks má globální řadu šesti plně elektrických nákladních vozidel navržených tak, aby pokryly mnoho různých přepravních úkolů.
Modely Volvo FH, FM a FMX Electric mají GCW až 44 tun. Prodej v Evropě pokračuje a sériová výroba byla zahájena v září 2022.
Výroba vozidel Volvo FL a FE Electric pro městskou distribuci a odvoz odpadu začala v Evropě již v roce 2019.
Výroba Volva VNR Electric pro Severní Ameriku začala v roce 2020.

1 Bundesministerium für Umwelt und Verkehr, Klimaschutz in Zahlen - Fakten, Trends und Impulse deutscher Klimapolitik, Ausgabe 2021 (bmuv.de)

 

6. října 2022

 

ODKAZ na fotografie ve vysokém rozlišení

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.