Trucks

LIDL jako první obchodní řetězec v České republice využívá plně elektrické nákladní vozidlo pro zásobování svých prodejen

Společnost Lidl zahájila zásobování svých prodejen s plně elektrickým nákladním vozidlem Volvo. Ve spolupráci s C.S.CARGO tak bude nyní ze svého distribučního centra v Buštěhradu pravidelně zavážet zboží do svých prodejen v centru Prahy. Společnost C.S.CARGO v provozu pro Lidl intenzivně testovala elektrické nákladní vozidlo Volvo FL Electric již v loňském roce a po vyhodnocení všech kritérií se rozhodla pro verzi Volvo FE Electric v chladírenském provedení a její zařazení do své flotily.
Volvo FE Electric

Ve své strategii se společnost Lidl zavázala, že do roku 2030 sníží ve srovnání s rokem 2019 své provozní emise o 80 %. Na plnění tohoto cíle již Lidl intenzivně pracuje, a proto v těchto dnech spouští do provozu elektrické nákladní vozidlo, které představuje unikátní řešení zajištění zásobování prodejen v centru Prahy bez negativního dopadu na životní prostředí.

 

„První elektrické nákladní vozidlo v našich službách znamená zlomový moment v naší logistice. Již v loňském roce se nám podařilo do naší flotily zapojit vozidlo na pohon zkapalněným zemním plynem –⁠ LNG. Nyní se však posuneme v našem cíli ohledně omezování emisí zase o krok dál. Těší nás, že se společnost Volvo Trucks odhodlaně pustila do vývoje těchto unikátních vozidel, s jejichž pomocí naše logistika omezí dopady na životní prostředí. Jsme rádi, že máme tak silného partnera jako společnost C.S.CARGO, s nímž spouštíme zásobování našich prodejen prvním nákladním elektrovozem, který bude v České republice v našem oboru jezdit,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Lidl, Tomáš Myler.

 

Dlouhodobou prioritou společnosti Lidl je udržitelné podnikání, s čímž úzce souvisí snaha o snížení uhlíkové stopy. Nákladní vozidla na alternativní pohony jsou pro to velmi důležitým nástrojem. V minulých měsících tak společnost Lidl elektrické nákladní vozidlo intenzivně testovala.

„Se společností Lidl spolupracujeme již řadu let. Pravidelně diskutujeme o možnostech přepravy tak, aby mohla být splněna interní a dlouhodobá strategie klienta a zároveň to bylo v souladu s provozními a ekonomickými podmínkami. Po pečlivém testování nám pro vybrané trasy a obchody elektrické nákladní vozidlo dává smysl a Volvo FE Electric bylo, oproti testované variantě FL, zvoleno především pro svou větší užitečnou hmotnost. Dobíjení pak probíhá přímo u nakládací rampy v Buštěhradu či u vybraných prodejen Lidl,“ vysvětluje spolupráci generální ředitel společnosti C.S.CARGO a.s. Petr Volák. 

 

„C.S.CARGO je pro Volvo Group Czech Republic důležitým zákazníkem. Náš obchodní vztah začal v roce 1999 a do dnešního dne jsme uzavřeli smlouvy na 322 nových nákladních vozidel. Předávka prvního BEV do C.S.CARGO je pod číslem 323. C.S.CARGO je inovativní poskytovatel přepravy a my se budeme těšit na další společnou spolupráci na cestě k udržitelnější přepravě.“ řekl John Muldoon, generální ředitel společnosti Volvo Group Czech Republic, s.r.o.

 

Elektrické nákladní vozidlo Volvo FE Electric o celkové hmotnosti 19,5 tuny a užitečném zatížení přes osm tun ujede na jedno nabití 150–200 km v závislosti na intenzitě provozu chladicího agregátu, který je též zcela bezemisní a je napájen z trakčních baterií vozidla. Nulové emise a dostatečný dojezd představují ideální řešení pro distribuci zboží ze skladu Buštěhrad do vybraných pražských prodejen. Během jednoho dne dokáže vozidlo zásobit dvě pražské prodejny a jednu prodejnu v blízkosti buštěhradského skladu. Nákladní vozidlo s elektrickým pohonem i chlazením je navíc velmi tiché, což představuje další plus pro provoz v centru města, jelikož zásobování prodejen probíhá zpravidla v nočních hodinách.

 

Společnost Lidl není v oblasti nákladních vozidel na alternativní pohon žádným nováčkem. Od letošního roku provozuje první plynem poháněné vozidlo v regionu brandýského logistického centra. Spuštění plně elektrického nákladního vozidla do provozu je však dalším důkazem, že společnost Lidl nebere udržitelnost na lehkou váhu a že posouvá firemní logistiku ekologičtějším směrem.

 

O společnosti Lidl

Společnost Lidl vstoupila na český trh v červnu 2003, kdy otevřela prvních 14 prodejen. V současnosti provozuje síť 300 prodejen, které jsou zásobovány 5 logistickými centry. Filozofie prodeje společnosti Lidl je založena na privátních značkách, které tvoří více než 80 % veškerého sortimentu. Kromě nejvyšší kvality za nejlepší cenu oceňují zákazníci prodejen Lidl také pravidelné, tematické týdny s nabídkou potravin a spotřebního zboží, které není součástí stálého sortimentu. Spotřební zboží Lidl nabízí také ve svém internetovém obchodě Lidl-shop. Společnost Lidl se snaží být ve všech oblastech podnikání maximálně odpovědná vůči svému okolí. V rámci společenské odpovědnosti se Lidl dlouhodobě zaměřuje na podporu dětí, pro něž realizuje různé projekty, například sbírku Srdce dětem či v minulých letech výstavbu Rákosníčkových hřišť.

 

Více informací naleznete na:

www.lidl.cz

www.twitter.com/lidlcz

www.instagram.com/lidlcz

www.youtube.com/user/LIDLCeskaRepublika

 

Skupina C.S.CARGO         

Skupina C.S.CARGO aktivně působí prostřednictvím svých dceřiných společností v zemích středoevropského regionu (Česká republika, Slovensko a Polsko). Patří mezi vedoucí středoevropské subjekty poskytující silniční, leteckou a námořní dopravu včetně komplexních logistických a celních služeb. Zákaznické portfolio skupiny tvoří přední společnosti řady průmyslových odvětví (automobilový průmysl, potravinářství a nápoje, stavební průmysl, elektronika a maloobchod a obalový průmysl). Více na www.cscargo.cz

 

O společnosti Volvo Trucks

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro náročné zákazníky. Součástí její nabídky je široká škála vozidel pro městskou, regionální, dálkovou, ale i těžkou nákladní přepravu. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 13 zemích. V roce 2021 se celosvětově prodalo přibližně 123 000 nákladních vozidel Volvo. Stěžejními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Více informací najdete na www.volvotrucks.cz

 

Technická specifikace elektrického nákladního vozidla Volvo FE Electric 42 R
Rozvor: 4750 mm
Motor: 2x synchronní s permanentními magnety
Maximální výkon: 400 kW
Maximální točivý moment: 800 Nm
Převodovka: 2-rychlostní
Odpružení přední a zadní nápravy: vzduchové
Akumulátory: 4 akumulátory, 265 kWh
Nabíjení: AC 22 kW, DC 50-150 kW
Celková délka: 8 720 mm
Celková výška: 4 000 mm
Celková hmotnost: 19 500 kg
Provozní hmotnost: 11 169 kg
Užitečné zatížení: 8 331 kg
Nástavba: mrazírenská Lamberet

Chladící agregát Carrier Syberia

Hydraulická plošina skládací Bär 1500 R21
15 euro palet
Zadní roleta – zaručuje velkou energetickou i časovou úsporu

 

 

3. října 2022

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.