Trucks

Volvo Trucks, IKEA a Raben Group spojili své síly, aby urychlili přechod na přepravu s nulovými emisemi

Společnosti Volvo Trucks, IKEA Industry a Raben Group podepsali dohodu o spolupráci v oblasti těžké nákladní přepravy s nulovými emisemi. IKEA představí těžká elektrická nákladní vozidla Volvo pro interní přepravní toky ve dvou svých továrnách ve Zbąszynku v Polsku, které bude provozovat Raben Group. Poznatky z pilotního projektu budou využity pro elektrifikaci dopravních operací ve velkém měřítku ve větší dopravní síti.
Volvo Trucks, IKEA a Raben Group spojili své síly, aby urychlili přechod na přepravu s nulovými emisemi
Těžká elektrická nákladní vozidla Volvo budou používána pro přepravu zboží mezi dvěmi továrnami IKEA Industry v Polsku.

IKEA je velkým odběratelem přepravy s více než dvěma miliony zásilek po celém světě ročně. Pro dosažení strategického cíle v oblasti klimatu, a tím je snížení emisí skleníkových plynů v oblasti přepravy produktů o -70 % na zásilku* je elektrifikace těžkých nákladních vozidel zásadní. Elektrifikace přepravy je jedním z řešení, jak řešit hlavní příčinu změny klimatu.

 

Nyní IKEA Industry, Volvo Trucks a Raben Group spojili své síly v Polsku, aby nasadili nákladní vozidla Volvo FM Electric s nulovými emisemi. Vozidla budou sloužit k odbavení interního toku zboží mezi dvěma továrnami IKEA Industry, které se nacházejí 14 kilometrů od sebe ve Zbąszynku a Babimostu v západním Polsku.

 

Nákladní vozidla budou nabíjena ve výrobních závodech IKEA Industry pomocí obnovitelné elektřiny z externího zdroje. První elektrické nákladní vozidlo bude uvedeno do provozu během podzimu a plánem je rozšíření vozového parku na základě poznatků od řidiče.

 

"Jsme rádi, že můžeme oznámit tuto spolupráci, jejímž cílem je urychlit náš posun k udržitelnější silniční přepravě. Tento projekt nám umožňuje prozkoumat a dozvědět se o výzvách a příležitostech při zavádění operací elektrické přepravy ve velkém měřítku a jejich vzájemných závislostech ve větší dopravní síti." “, říká Małgorzata Dobies-Turulska, generální ředitelka IKEA Industry Zbąszynek.

 

„Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s IKEA a Raben Group na udržitelnější nákladní přepravě. IKEA a Raben mají stejně jako Volvo ambiciózní cíle v oblasti klimatu. Tento projekt nám poskytne cenné poznatky a představuje dobrý základ pro rozšířenou spolupráci v budoucnu,“ říká Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East ve společnosti Volvo Trucks.

 

„Pro Raben Group je tento projekt prvním krokem v procesu dekarbonizace naší vlastní flotily směřující k ambiciózním plánům snižování CO2, které byly nedávno vědecky schváleny odborníky na vědecké cíle (SBTi). Je to také důležitý projekt přepravy plně vytížených jízdních souprav. Jsme jednou z prvních logistických společností v Evropě, která přijala ambiciózní výzvu provozovat elektrické nákladní vozidlo s 24tunovým návěsem,“ říká Piotr Banasiak, výkonný ředitel společnosti Raben Transport.

 

Společnost Volvo Trucks zahájila sériovou výrobu elektrických nákladních vozidel v roce 2019 jako jedna z vůbec prvních značek nákladních vozidel na světě, která tak učinila. Dnes má společnost v celosvětové sériové výrobě šest modelů elektrických nákladních vozidel – nejširší sortiment elektrických nákladních vozidel v oboru. Cílem společnosti je, aby polovina jejího celkového prodeje nákladních vozidel byla do roku 2030 elektrická.

 

 

*V porovnání s rokem 2017.

 

 

O IKEA Industry

IKEA Industry je nedílnou součástí IKEA Supply a IKEA interních výrobních operací. IKEA Industry je se svými 22 pobočkami v osmi zemích největším světovým výrobcem dřevěného nábytku a zaměstnává asi 17 500 zaměstnanců.


O Raben Group

Raben Group je poskytovatelem logistiky, který nabízí komplexní služby TFL: smluvní logistiku, druhy přepravy (vnitrostátní, mezinárodní a východ), FTL a intermodální přepravu, námořní a leteckou přepravu. Má více než 160 vlastních poboček v 15 evropských zemích a každý den má v terénu přes
9 000 nákladních vozidel.

 

Link na fotografie ve vysokém rozlišení.

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.