Trucks

Rok 2022 byl pro Volvo Trucks rekordní – dosud největší objemy a zvýšení tržního podílu ve 41 zemích

Rok 2022 byl pro společnost Volvo Trucks rekordní ve více ohledech - objem prodaných vozidel byl dosud největší a tržní podíl vzrostl ve 41 zemích
Rok 2022 byl pro společnost Volvo Trucks rekordní ve více ohledech - objem prodaných vozidel byl dosud největší a tržní podíl vzrostl ve 41 zemích
Rok 2022 byl pro společnost Volvo Trucks rekordní ve více ohledech - objem prodaných vozidel byl dosud největší a tržní podíl vzrostl ve 41 zemích

Volvo Trucks v roce 2022 podalo nejlepší výkon v historii společnosti. Světový výrobce nákladních vozidel v roce 2022 dodal 145 195 nákladních vozidel, což představuje nárůst o 19 % oproti roku 2021, kdy bylo dodáno 122 525 nákladních vozidel. Společnost Volvo Trucks také zvýšila svůj podíl na trhu v segmentu těžkých nákladních vozidel (≥ 16 tun) na 41 trzích po celém světě. Rekordní dodávky a nárůst podílu na trhu je třeba vnímat ve světle nedostatku v dodavatelském řetězci, který převládal během celého roku.
 

„Měli jsme fantastický rok vzhledem k nejistým a těžkým časům, ve kterých žijeme. Navzdory výpadkům v dodavatelském řetězci a ve výrobě se nám podařilo výrazně zvýšit naše objemy a dostat nákladní vozidla k našim zákazníkům, aby mohli růst a zlepšovat své podnikání. Je to díky úzké spolupráci s našimi dodavateli, jakož i tvrdé práci provedené v naší organizaci a ve všech obchodních a servisních zastoupeních,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.
 

V Evropě má Volvo Trucks podíl na trhu 18,2 %, což je nejvíce v dosavadní historii. Volvo Trucks je lídrem na trhu v několika evropských zemích. Společnost také zvýšila svůj tržní podíl v Severní Americe a Austrálii na 10,8 % a 17,0 %. V Brazílii značka Volvo Trucks získala tržní podíl 24,6 % a stala se tak poprvé vůbec lídrem na trhu.
 

„V průběhu roku jsme úspěšně uvedli na trh nové produkty a služby a prodali jsme vozidla i mnoha novým zákazníkům. Zpětná vazba, kterou dostáváme od zákazníků, je taková, že skutečně oceňují naše vysoce kvalitní a úsporná nákladní vozidla, jakož i profesionální a rychlou podporu, kterou dostávají od naší rozsáhlé sítě obchodních i servisních zástupců. Všechny tyto faktory přispívají k jejich ziskovosti,“ říká Roger Alm.
 

Vedoucí postavení v elektromobilitě
Společnost Volvo Trucks zahájila v roce 2022 sériovou výrobu těžkých elektrických nákladních vozidel jako první globální výrobce nákladních vozidel. Dodávky elektrických nákladních vozidel nyní jasně vykazují pozitivní a stoupající trend. USA, Německo, Nizozemsko, Norsko a Švédsko jsou dnes největšími trhy pro elektrická nákladní vozidla Volvo.


„Mnozí naši zákazníci v Evropě i v zahraničí začali v průběhu roku přecházet na elektrickou energii. Jasně vidí, že doprava s nulovými emisemi je rostoucí a vzrušující obchodní příležitost. Jsem přesvědčen, že tento trend bude pokračovat a v následujících letech rychle poroste,“ říká Roger Alm.
 

Evropa znamená EU, včetně Norska, Švýcarska a Velké Británie. Zahrnuje data dodaná od: IHS Markit, ihsmarkit.com

Severní Amerika (USA a Kanada), zdroj: Wards Automotive, wardsauto.com

Austrálie, zdroj: Truck Industry Council, https://www.truck-industry-council.org/

Brazílie, zdroj: Anfavea, Brazílie Association of Automotive Vehicle Manufacturers, https://anfavea.com.br

ODKAZ na fotografie ve vysokém rozlišení.

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.