Trucks

Nárůst: Volvo zahajuje sériovou výrobu elektrických nákladních vozidel v Gentu

Společnost Volvo Trucks navyšuje objem elektrických nákladních vozidel a zahajuje sériovou výrobu těžkých bateriových elektrických nákladních vozidel v belgickém Gentu. To znamená, že elektrická nákladní vozidla Volvo se nyní vyrábějí ve čtyřech továrnách – třech v Evropě a jedné v USA.
Nárůst: Volvo zahajuje sériovou výrobu elektrických nákladních vozidel v Gentu
Volvo zahajuje sériovou výrobu těžkých elektrických nákladních vozidel v Gentu

"Jsem nadšen! Továrna v Gentu je největší v naší síti, takže se jedná o velmi důležitý milník. Nyní může s Volvem přejít na elektrický pohon ještě více přepravních společností," říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks. 


V Gentu se budou vyrábět tři různé elektrické modely – Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric. Tato nákladní vozidla mohou pracovat s celkovou hmotností 44 tun* a lze je přizpůsobit pro širokou škálu přepravních úkolů.    


"Naše nákladní vozidla jsou velmi oblíbená pro svou vynikající kvalitu, bezpečnost, design a pohodlí řidiče. Jsem velmi rád, že naši zákazníci mohou získat všechny tyto výhody a zároveň přepravovat zboží bez emisí CO2," říká Roger Alm.  


Továrna v Gentu je největším výrobním závodem společnosti Volvo Trucks s roční kapacitou přibližně 45 000 nákladních vozidel. Elektrická nákladní vozidla jsou montována na stejné platformě a lince jako nákladní vozidla poháněná naftou a plynem, ve výrobním uspořádání, které dává továrně vysokou flexibilitu, pokud jde o manipulaci s různými variantami a požadavky. Akumulátory pocházejí z nedávno otevřeného závodu na montáž baterií v Gentu, který se nachází hned vedle výrobní linky.    

První s elektrickými nákladními vozidly
Gent je čtvrtou továrnou společnosti Volvo Trucks, která vyrábí bateriová elektrická nákladní vozidla. První z nich byla v Blainville ve Francii, kde Volvo v roce 2019 začalo vyrábět elektrická nákladní vozidla pro svoz odpadu a městskou distribuci. O rok později byla v americkém New River Valley zahájena sériová výroba VNR Electric, určeného pro regionální přepravu. V loňském roce bylo dosaženo důležitého milníku, kdy společnost Volvo Trucks uvedla svou nejtěžší řadu do sériové výroby v závodě v Tuve ve Švédsku jako první globální výrobce, kterému se to podařilo.   

Společnost Volvo Trucks dosud přijala objednávky, včetně prohlášení o záměru koupě, přibližně na

6 000 elektrických nákladních vozidel ze 42 zemí na šesti kontinentech. 

"Ještě před několika lety si mnozí mysleli, že je nemožné elektrifikovat těžkou nákladní dopravu. Ale brzy jsme se rozhodli, že elektrifikace je naší hlavní cestou k nulovým emisím. Nyní jsme schopni nabídnout špičkovou ucelenou řadu účelově navržených elektrických nákladních vozidel pro komerční provoz po celém světě," říká Roger Alm.    

"Aby však došlo k velkému přechodu na elektřinu, musí vlády jednotlivých států co nejdříve vyjednat a nabídnout incentivní programy pro ty, kteří investují do nových technologií, zvyšují kapacitu v rozvodné síti a zavádějí daně z vyšší produkce CO2 pro zvýšení konkurenceschopnosti udržitelné dopravy.

 

*Celková hmotnost soupravy (GCW) 

 

 

15. září 2023

 

ODKAZ na fotografie ve vysokém rozlišení

 

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.