Trucks

20 let automatizované převodovky I-Shift od společnosti Volvo Trucks

Objevte další informace o inovativní cestě převodovky I-Shift a podívejte se, jak v posledních 20 letech pomohla zákazníkům společnosti Volvo Trucks.
Bližší pohled na inovativní vývoj převodovky I-Shift, průkopnické automatické převodovky Volvo Truck.
Průkopnická automatizovaná převodovka I-Shift od společnosti Volvo Trucks slaví 20 let inovativního vývoje


Automatizovaná převodovka společnosti Volvo Trucks oslaví v roce 2021 své 20. narozeniny. Převodovka I-Shift byla vůbec první automatizovanou převodovkou pro těžká nákladní vozidla. Zaznamenala fenomenální úspěch a nabídla zákazníkům obrovské množství výhod. Dodnes se vyvíjí a určuje celosvětový standard vysoce výkonných automatizovaných převodovek.
 

Klíčem k úspěchu převodovky I-Shift je její dokonalé sladění s celým hnacím ústrojím Volvo Trucks. V kombinaci s dalšími inovativními technologiemi od společnosti Volvo Trucks, jako je prediktivní tempomat I-See, je převodovka I-Shift nedílnou součástí komplexního řešení pro lepší výkon, ovladatelnost a účinnost. Převodovka I-Shift se stále zlepšuje – podívejte se, jak se stala tím, čím je dnes.
 

Vývoj převodovky I-Shift 


2001

Na evropské trhy vstupuje první verze elektronicky řízené převodovky I-Shift vycházející z nové, nesynchronizované základní převodovky. Řazení řídí elektronický systém, který přijímá informace ze softwaru optimalizovaného pro dálkovou přepravu. Testování samotnými zákazníky rychle odhaluje její pozitivní vliv na spotřebu paliva, snížení únavy řidiče a zvýšení bezpečnosti. 

Převodovka I-Shift byla vůbec první automatizovanou převodovkou navrženou pro těžkou přepravu


2005

Představuje se druhá generace převodovky I-Shift. Přední a zadní část převodovky byla přepracovaná tak, aby spolupracovala s novým systémem spojky a jednotkou změny horní a dolní řady. Výsledkem je schopnost přenášet větší výkon v soupravách s vyšší celkovou hmotností, což umožňuje použití převodovky I-Shift ve vybraných oblastech stavebnictví a v přepravě dřeva. Znamená to také, že převodovku I-Shift lze namontovat i do modelu Volvo FH16.


2006

Na trh přichází nová řada motorů Volvo D11, D13 a D16 splňující emisní předpisy USA z roku 2007. S tím souvisí představení převodovky I-Shift také pro Severní Ameriku.


2009

Vývoj pokračuje představením třetí verze převodovky I-Shift s novými přizpůsobenými softwarovými možnostmi tak, aby vyhovovaly i náročnějším oblastem využití. Prakticky každý model společnosti Volvo Truck nyní může mít převodovku I-Shift. Díky bezkonkurenční převodovce se výrazně vylepšily jízdní vlastnosti a vozidla dosahují dobrých průměrných rychlostí.


2011

Univerzální převodovku I-Shift je teď možné používat ve většině typů dopravy a s motory s vysokým točivým momentem. Rovněž byly přepracovány a zkráceny zpáteční stupně a celá převodovka je lehčí a kompaktnější. Počet konfigurací náprav, se kterými je možné převodovku I-Shift používat, je nyní kompletní. Převodovka se nepoužívá pouze u pohonu všech kol. Konstrukce je odolná, snadno se udržuje, je spolehlivá a zajišťuje nízkou spotřebu paliva.


2012

Společnost Volvo Trucks vyvíjí I-See – nový samoučící se software pro převodovku I-Shift, který analyzuje topografii trasy a využívá tyto údaje pro jízdu vozidla se zařazeným nejlepším možným a nejhospodárnějším převodovým stupněm.
 

Software I-See čte topografii silnice před vozidlem a v součinnosti s převodovkou I-Shift pomáhá šetřit palivo.


2014

Dvouspojková převodovka I-Shift – je představena dvouspojková převodovka, která udržuje točivý moment i během změny rychlostních stupňů. Je to první spojka svého druhu v odvětví těžkých nákladních vozidel a zajišťuje plynulejší jízdu, stálou průměrnou rychlost nákladního vozidla a ještě lepší úroveň pohodlí a účinnosti.


2016

Vysoce výkonné vozidlo Volvo Trucks, Iron Knight, překonalo dva rychlostní rekordy a stalo se nejrychlejším nákladním vozidlem na světě. Přestože se většina nákladních vozidel vyrábí na zakázku, rozhodující pro jejich úspěch je společná sériově vyráběná dvouspojková převodovka I-Shift, kterou najdete v modelu Volvo FH.
 

Převodovka I-Shift s převody pro pomalou jízdu vstupuje na trh. To umožňuje nákladním vozidlům rozjezd z klidového stavu s nákladem až 325 tun. Převodovka mění pravidla hry v těžké dopravě, která vyžaduje větší točivý moment, dobrou schopnost rozjezdu a přesnou manévrovatelnost při nízkých rychlostech. Doplněné rozjezdové převody si vystačí s nižšími otáčkami, což snižuje spotřebu paliva i opotřebení hnacího ústrojí.
 

Převodovka I-Shift s převody pro pomalou jízdu je ideální pro náročné úkoly, které vyžadují mimořádný točivý moment a schopnost rozjezdu při nízkých rychlostech.


2017

Software I-See je aktualizovaný tak, aby využíval mapová data z cloudu, což mu umožňuje podporovat převodovku I-Shift ve více situacích a zlepšovat tak funkčnost, ovladatelnost a dále snižovat náklady na palivo. Volba rychlostních stupňů je předvídatelnější a systém více využívá dojíždění. 


2018

Společnost Volvo Trucks postupně upouští od manuálních převodovek – převodovka I-Shift je nyní standardem v celé nabídce.


2019

Je odhaleno Volvo FH se systémem I-Save – dosud nejúspornější vozidlo pro dálkovou přepravu od společnosti Volvo Trucks. Synchronizací s převodovkou I-Shift a s dalšími technologiemi šetřícími palivo se může dosáhnout nižších nákladů na palivo než kdykoli předtím. Významně se snižuje i dopad na životní prostředí.
 

Nejnovější Volvo FH s technologií I-Save


2020

Společnost Volvo Trucks doplňuje svou novou řadu těžkých nákladních vozidel o jedinečnou funkci Change Direction (k dispozici pro balíček AVO-ENH). Funkce eliminuje potřebu používat brzdový pedál při změně směru. Funkce přináší výhody ve stavebnictví a lesnictví, kde se kvůli produktivitě provádí rychlé a opakující se manévry vpřed a vzad. Nová nákladní vozidla také dále snižují spotřebu paliva.

2021 a dále

Pomocí speciálně upravených softwarových balíčků se bude i nadále zlepšovat funkčnost. Cílem je praktičtější a ekonomičtější provoz převodovky I-Shift v řadě oblastí přepravy. Převodovka I-Shift připravuje elektrickou a automatizovanou budoucnost.  

 

Související články