Trucks

Tajemství úspěchu převodovky I-Shift za 20 let

Průlomová automatizovaná převodovka společnosti Volvo Trucks oslavuje v roce 2021 20. narozeniny. Dodnes se vyvíjí a zůstává měřítkem pro toto odvětví. Jaká jsou však tajemství jejího celosvětového úspěchu?
Převodovce I-Shift od společnosti Volvo Trucks je 20 let a stále určuje celosvětový standard pro vysoce výkonné automatizované převodovky.
Převodovce I-Shift od společnosti Volvo Trucks je 20 let a stále určuje celosvětový standard pro vysoce výkonné automatizované převodovky.

Když se převodovka I-Shift v roce 2001 stala vůbec prvním automatizovaným převodovým systémem pro těžká nákladní vozidla, zasáhla toto odvětví velká skepse. Někteří se domnívali, že automatizovaná převodovka bude méně spolehlivou alternativou ke svému manuálnímu protějšku.

 

Společnost Volvo Trucks však nadále pevně věřila, že převodový systém s automatickým řazením uspěje, a tato vytrvalost se vyplatila: Zkušenosti a testování samotnými zákazníky brzy odhalily mnoho neocenitelných výhod převodovky I-Shift, v neposlední řadě schopnost snížit spotřebu paliva, zlepšit bezpečnost a zmírnit únavu řidiče.

 

Byl to odvážný krok, ale zafungoval. Revoluční nápad zanedlouho zaznamenal obrovský úspěch.

 

 

Pär Bergstrand, manažer pro převodovky těžkých nákladních vozidel, společnost Volvo Trucks

„Byl to odvážný krok, ale zafungoval. Revoluční nápad zanedlouho zaznamenal obrovský úspěch,“ říká Pär Bergstrand, manažer pro převodovky těžkých nákladních vozidel ve společnosti Volvo Trucks

 

V současnosti jsou všechna nákladní vozidla Volvo FH a FM standardně vybavena převodovkou I-Shift a do konce roku 2020 společnost Volvo Trucks prodala více než milion převodovek I-Shift po celém světě. Není pochyb o tom, že i nadále určuje globální standard pro vysoce výkonné automatizované převodovky.

 

Pro vyšší výkon: Dvouspojková převodovka, převodovka s  plazivými převody a nový I-Shift s funkcí změny směru jízdy

Od svého uvedení na trh byla převodovka I-Shift dále vyvíjena a vylepšována tak, aby splňovala požadavky stále širší škály dopravních aplikací. Když společnost Volvo Trucks v roce 2014 představila svoji dvouspojkovou převodovku I-Shift byla to další světová novinka – odolná dvouspojková převodovka, která nabídla okamžitou a bezproblémovou funkčnost bez ztráty výkonu při řazení. Vozidlům to účinně umožňovalo udržovat stabilnější a vyšší průměrnou rychlost. 

 

Inovativní dvouspojková převodovka I-Shift nabízí plynulou funkčnost a žádnou ztrátu výkonu při řazení.

„S dvouspojkovou převodovkou I-Shift udělala velký krok vpřed. Jízda v prostředích, která vyžadují časté řazení, se náhle stala mnohem pohodlnější a efektivnější a celková ovladatelnost se výrazně zlepšila,“ říká Niklas Öberg, vedoucí oddělení pro hnací ústrojí ve společnosti Volvo Trucks. 

Inovativní pokrok se tím ale nezastavil. Kromě neustálého vylepšování softwaru následoval na cestě převodovky I-Shift další významný krok. Tentokrát se udál v reakci na zpětnou vazbu od zákazníků, která souvisela s úkoly v náročném terénu vyžadujícími větší točivý moment a schopnost rozjezdu. 

Niklas Öberg, vedoucí oddělení pro hnací ústrojí ve společnosti Volvo Trucks.

Převodovka I-Shift s plazivými převody byla představena v roce 2016 a na rovné silnici umožňuje rozjezd vozidla přepravujícího náklad až 325 tun (zvládla dokonce 750 tun jako součást rekordní výzvy, ve které účinkoval i švédský silák Magnus Samuelsson). 

Švédský silák Magnus Samuelson a převodovka I-Shift s převody pro pomalou jízdu zvládnou 750 tun.

 

Převodový poměr umožňuje vozidlu skutečně pomalou jízdu – pouhých 0,5 km za hodinu – což se velmi hodí při provádění přesných manévrů, například na staveništích nebo při přepravě dřeva. Doplněné rozjezdové převody si také vystačí s nižšími otáčkami, což snižuje spotřebu paliva i dopad na životní prostředí. Snižuje se i opotřebení hnacího ústrojí. 

V poslední době společnost Volvo Trucks představila u nových těžkých nákladních vozidel uvedených na trh v roce 2020 další jedinečná vylepšení: převodovka I-Shift s novou funkcí - změnou směru jízdy (k dispozici v balíčku AVO-ENH), která umožňuje vozidlu měnit směr jízdy bez použití brzdového pedálu.

 

Nejnovější řada těžkých nákladních vozidel Volvo Trucks


Niklas Öberg vysvětluje: „Zařazením zpátečky a následnou akcelerací se vozidlo automaticky zastaví a změní směr jízdy. To znamená, že můžete stupeň zařadit za chodu. Funguje to dokonce na plný plyn – pomocí plynového pedálu pak určujete, jak rychle zastavíte.“

Nová funkce je zvláště vhodná pro stavebnictví a těžbu, kde se kvůli produktivitě provádějí v relativně vysoké rychlosti opakované manévry vpřed a vzad. 

„Myšlenka ve skutečnosti přišla od společnosti Volvo stavební stroje a zákazníci ji milují. Je to plynulá a odolná funkce a převodovka I-Shift je jedinou převodovkou pro nákladní vozidla, která ji obsahuje,“ říká Pär Bergstrand. 

Tato výměna znalostí a zpětná vazba od zákazníků napříč skupinou Volvo je neocenitelná, zejména při vývoji nových nápadů na zlepšení stávajících technologií, jako je převodovka I-Shift. 
 

Trio, které šetří palivo: Převodovka I-Shift, funkce I-See a funkce I-Save 

Je zřejmé, že vášeň a vytrvalost lidí stojících za převodovkou I-Shift ji posunuly vpřed, aby se stala úspěšným příběhem, jaký známe dnes. Pär Bergstrand ale také rád zdůrazňuje, že pokud jde o úsporu paliva, hraje u převodovky I-Shift také její propojení s funkcí I-See.

 

Díky analýze cloudových mapových dat a topografie silnice před vozidlem dokáže funkce I-See určit, co má převodovka I-Shift dělat, aby šetřila palivo.

 

„Díky analýze cloudových mapových dat a topografie silnice před vozidlem dokáže funkce I-See určit, co má převodovka I-Shift dělat, aby šetřila palivo,“ říká.

Funkce I-See je vlastně jedinečnou kombinací převodovky I-Shift a prediktivního tempomatu. Jednoduše řečeno, funkce I-See říká převodovce I-Shift, kdy je při jízdě do kopce nebo z kopce optimální čas přeřadit. Tím se šetří energie, což vede i k úspoře paliva. 

 

Funkce I-See provádí analýzu cloudových mapových dat a také topografie silnice před vozidlem.

 

Nedávné aktualizace softwaru nyní také umožňují funkci I-See shromažďovat data, i když je tempomat vypnutý a styl jízdy ovládá řidič. U nových těžkých nákladních vozidel uvedených na trh v roce 2020 byla navíc aktivace funkce I-See nově snížena už na rychlost 40 km/h, aby se dále zlepšilo používání tempomatu a maximalizovala se úspora paliva na dlouhých vzdálenostech. 

Hlavní výhodou je nepochybně to, že převodovka I-Shift může využít znalostí funkce I-See k úspoře paliva a funguje nejlépe, když je zapojený tempomat. Kombinace obou technologií také pomáhá vozidlu udržovat stálou průměrnou rychlost. 

„Všechno je o tom, jak co nejlepším stylem jízdy s nákladním vozidlem co nejvíce využít výkon motoru. Najděte kombinaci konstantní průměrné rychlosti, nízké spotřeby paliva a pohodlí řidiče a máte vyhráno,“ říká Niklas Öberg.

 

Převodovka I-Shift a funkce I-See jsou nedílnou součástí balíčku I-Save – tato trojice technologií spolupracuje na snížení spotřeby paliva.

 

V úsilí o úsporu paliva a snížení dopadu na životní prostředí došlo také k rozvoji modelu Volvo FH s funkcí I-Save. Tento model je dosud nejúspornějším dálkovým nákladním vozidlem společnosti Volvo Trucks. Klíčem k úspěchu funkce I-Save je motor D13TC s technologií Turbo Compound, která využívá zbytkové teplo a energii k zajištění výkonného a přitom mimořádně úsporného provozu motoru. Převodovka I-Shift i funkce I-See jsou nedílnou součástí balíčku I-Save – tato trojice technologií spolupracuje na maximalizaci úspory paliva.
 

20 let na trhu: komplexní přístup

V čem spočívá tajemství úspěchu převodovky I-Shift 20 let od jeho uvedení na trh? Na tuto otázku Niklas Öberg odpovídá, že věří, že se jedná o kombinaci více faktorů.

 

Úspěch převodovky I-Shift spočívá v její schopnosti pracovat v dokonalé harmonii s funkcí I-See a celým hnacím ústrojím.

 

„Úspěch převodovky I-Shift spočívá v její schopnosti pracovat v dokonalé harmonii s funkcí I-See a celým hnacím ústrojím. V průběhu let byla také neustále vylepšována, aby uspokojila poptávku zákazníků, a to nejen po vysokém výkonu a účinnosti, ale také po optimální ovladatelnosti.“

Pär Bergstrand dodává: „Protože jsme ji vyvíjeli interně, je převodovka I-Shift plně synchronizována se zbytkem nákladního vozidla. Díky tomu se odlišuje a je tak univerzální. Je to výsledek 20 let tvrdé práce, neocenitelného testování i zpětné vazby od zákazníků a přístupu společnosti Volvo Trucks k technologickému pokroku v celé skupině Volvo Group.“

 

Plně autonomní model Volvo FH v provozu ve vápencovém lomu Brønnøy v Norsku

 

Při pohledu do budoucna se převodovka I-Shift nevyhnutelně přizpůsobí vozidlům s elektrickými bateriemi společnosti Volvo Trucks a bude nadále zdokonalována rovněž pro naftová nákladní vozidla. Jako automatizovaná technologie bude mít také schopnost přispívat k plně autonomním přepravním řešením, jako je komerční provoz ve společnosti Brønnøy Kalk AS v Norsku. Vedle mnoha důvodů úspěchu převodovky I-Shift je to její všestrannost a inovativní tým, který za ní stojí. Tým, který zajistí, že se bude i nadále vyvíjet, aby splnila budoucí výzvy dopravního odvětví.

 

Výhody převodovky I-Shift

Z pohledu řidiče – skvělé jízdní vlastnosti

  • Pomáhá zlepšit výkonnost řidičů s různými úrovněmi zkušeností
  • Zvyšuje bezpečnost, protože umožňuje řidiči soustředit se na dopravní provoz
  • Méně hluku, vibrací a fyzické zátěže řidiče
  • Zmírňuje únavu řidiče
     

Z obchodního pohledu – všestrannost a účinnost

  • Funguje v harmonii s celým hnacím ústrojím od společnosti Volvo Trucks, poskytuje vysoký výkon, ovladatelnost a úsporu paliva při zachování dobré průměrné rychlosti
  • Optimalizována z hlediska úspory paliva, zejména ve spojení s funkcí I-See a se softwarem pro úsporu paliva
  • Pomáhá snižovat dopad na životní prostředí 
  • Lze ji přizpůsobit pro širokou škálu přepravních aplikací, a to díky možnostem, které zahrnují dvojitou spojku pro vysoký výkon a plazivé převody pro náročné úkoly
  • Neustálé zlepšování prostřednictvím aktualizací softwaru, které lze provádět na dálku
  • Zaručené plynulé řazení převodových stupňů zajišťuje vyšší odolnost převodovky 
     

Z technického pohledu – některé inovativní prvky

  • Kompaktní a odolný hardware s relativně malým počtem dílů pro lepší údržbu a provozuschopnosti vozidla
  • Dvojitá spojka nabízí nepřerušovaný přenos točivého momentu při změně rychlostního stupně Plazivé převody poskytují mimořádný točivý moment a vynikající schopnost rozjezdu pro náročné úkoly
  • Nová funkce Change Direction (k dispozici v balíčku AVO-ENH) ideální pro rychlou a efektivní změnu směru, zejména při opakovaných manévrech
     

Aktuální software převodovky I-Shift

Funkce převodovky I-Shift jsou optimalizované speciálně upravenými softwarovými balíčky, díky nimž se převodovka stává praktičtější a ekonomičtější pro celou řadu přepravních podmínek. K dispozici jsou čtyři hlavní balíčky:
 

Dálková přeprava (DRM-BE a AVO-BAS)
Standardní balíček dodávaný s vozidlem. Zahrnuje základní funkce pro různé aplikace.
 

Rozvoz a stavebnictví (DRM-BE a AVO-ENH)
Balíček, který nabízí lepší schopnost rozjezdu a manévrovatelnost, dále novou funkci Change Direction pro zvýšení produktivity při opakujících se manévrech.
 

Těžká nákladní přeprava (DRM-BE a AVO-HD)
Optimalizuje převodovku I-Shift pro soupravy s vysokou celkovou hmotností (vyšší než 85 tun). Řidič může režim pro těžkou přepravu aktivovat i deaktivovat. Výhodné pro nákladní vozidla přepravující více přívěsů. 
 

Specifikace vozového parku (DRM-E)
Zjednodušený balíček vyladěný pro provozovatele vozových parků.
 

Další možnosti
Všechny čtyři balíčky lze kombinovat pro další optimalizaci paliva s funkcí I-See. K dispozici je další software pro převodovku I-Shift a volič převodovky na palubní desce. Tyto možnosti dále přizpůsobují vozidlo požadavkům zákazníka. 
 

Hardwarovou volitelnou výbavou základní převodovky I-Shift jsou plazivé převody. Je možné přidat jeden nebo dva rychlostní stupně vpřed a více rychlostních stupňů pro couvání (Multi Speed Reverse). Všechny softwarové balíčky lze kombinovat s plazivými převody.
 

Další informace vám poskytne váš obchodní zástupce Volvo Trucks

 

Související články