Společnost Volvo Trucks uvádí na trh nové vozidlo Volvo FH – novou generaci nákladních vozidel navrženou s ohledem na potřeby řidiče

Společnost Volvo Trucks uvedla na trh nové Volvo FH, které se může pochlubit přepracovanou kabinou, inovativními bezpečnostními prvky a pracovním prostředím zaměřeným na řidiče. Hlavním cílem nového designu je poskytnout řidiči produktivnější, bezpečnější a pohodlnější život na cestách.
08A3977 – Tahač FH 4x2 s návěsem pro dálkovou přepravu na silnici

„Modelová řada Volvo FH je mezi řidiči nákladních vozidel oblíbená už hezkou řádku let, zejména mezi těmi, kteří na cestách tráví velkou část svého života,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks. „Vozidlo Volvo FH je důkazem našeho přetrvávajícího úsilí o navrhování nákladních vozidel a poskytování služeb, které mohou řidičům pomoci odvádět prvotřídní práci.“

Zaměření na řidiče pomáhá zaujmout kvalifikované profesionály
Důraz na řidiče vychází z jejich velkého vlivu na výsledky dopravce v oblasti produktivity, efektivity i zákaznického servisu. „Dobrý řidič může výrazně přispět k ziskovosti našich zákazníků,“ dodává Roger Alm. „A všude na světě pozorujeme chronický nedostatek kvalifikovaných řidičů. Tím, že jsme uvedli na trh novou generaci vozidel Volvo FH, které klade důraz na produktivitu a pohodlí řidičů, jsme učinili důležitý krok kupředu a pomohli našim zákazníkům přilákat a udržet si ty nejlepší řidiče.“

Interiér, který řidičům nabízí špičkové pracovní prostředí
Pozornost, kterou jsme věnovali řidičům, je nejvíce patrná v modernizovaném pracovním prostředí v kabině. Pracovní prostor je soustředěn kolem modernizované palubní desky, která zahrnuje plně digitální 12-ti palcový displej s vysokým rozlišením, fixní držák na pití a otevřený úložný prostor s pohybovým senzorem osvětlení. Displej dává řidiči na výběr mezi čtyřmi různými typy zobrazení podle aktuální situace a podle toho, jaké informace chce zobrazit.

Volitelný 9-ti palcový boční displej umožňuje přístup k infosystému, navigačnímu systému, dopravním informacím a kamerám sledujícím okolí vozidla. S displejem, na který řidič ze svého místa snadno dosáhne, je možné pracovat několika různými způsoby: intuitivně umístěnými tlačítky na volantu, hlasovým ovládáním nebo přímo prostřednictvím dotykového displeje nebo ovládacími tlačítky pod ním

„Snadný přístup k různým informacím zvyšuje schopnost řidiče řídit efektivněji, bezpečněji a pohodlněji,“ prohlašuje Carin Larsson, hlavní návrhářka User Experience and Human Machine Interaction (interakce člověk-stroj) pro společnost Volvo Trucks. „Díky novým displejům se zobrazení informací výrazně zlepšilo. Náročnější obsluha se teď soustřeďuje na bočním displeji, který se nachází v dosahu ze sedadla řidiče. Tak dochází k minimalizaci ztráty koncentrace, protože klíčové informace se zřetelně zobrazují na snadno ovladatelném i viditelném displeji.“

Displej na palubní desce i boční displej fungují v mnoha jazycích.

Díky nové užší a ergonomicky navržené řadicí páce I-Shift je pohyb v kabině snazší než kdykoli předtím. Pro řidiče, kteří vyžadují mnohem vyšší kapacitu baterií, je k dispozici systém dvou akumulátorů, který pomáhá udržet dostatek energie pro nastartování motoru. Také si můžete vybrat z široké nabídky nových materiálů a barev.

Sofistikovaný design a inteligentní technologie
Výrazný vzhled exteriéru se vyznačuje světlomety ve tvaru písmene "V", které byly přesazeny směrem ven, aby byly v rovině s charakteristickou linií dveří kabiny. Na dveře byly přesunuty ukazatele směru jízdy, aby nákladní vozidlo získalo lepší aerodynamické vlastnosti i sebevědomější vzhled. Panel stěračů má jednodušší linie a je menší, zatímco díky většímu panelu s Iron Markem je model Volvo FH snadno rozpoznatelné i na dálku.

„Nová generace modelu Volvo FH kombinuje nejúspěšnější prvky z předchozí řady FH s inteligentními technologiemi a funkčním designem, jehož středobodem je člověk,“ doplňuje Carin Larsson. „Výsledkem je inteligentní a sofistikované nákladní vozidlo, které řidiči pomáhá podávat vynikající výkon za všech podmínek.“

Adaptivní dálková světla
Model Volvo FH je vybaveno adaptivními dálkovými světly. Tento systém zvyšuje bezpečnost všech účastníků silničního provozu tím, že automaticky vypíná vybrané segmenty dálkových LED světel, když se nákladní vozidlo přiblíží k protijedoucímu vozu nebo k vozu, který jede před ním. K regulaci dálkových světel dojde, když kamera a radar rozpoznají jiné vozidlo nebo když kamera zaznamená změnu množství světla kolem nákladního vozidla.

Mezi další prvky zvyšující bezpečnost Volva FH patří tempomat pro jízdu z kopce, který nastavením maximální rychlosti pomáhá předcházet nežádoucímu zrychlení při jízdě z kopce, a adaptivní tempomat (ACC), který nyní pracuje při všech rychlostech, dokonce až do 0 km/h.

Standardní výbava nákladního vozidla aktuálně zahrnuje Elektronický brzdný systém (EBS), který je nezbytným předpokladem pro bezpečnostní prvky, jako je Systém varování před kolizí s funkcí nouzového brzdění či Elektronické řízení stability. K dispozici je také systém Volvo Dynamic Steering s bezpečnostními systémy, jako je Podpora jízdy v pruhu a Podpora stability, které lze objednat jako volitelnou výbavu.

Bezpečnost Volva FH je dále vylepšena Systémem rozpoznávání dopravního značení, který je schopen rozpoznat značení, jako je omezení předjíždění, typ silnice a rychlostní limity.

Viditelnost lze dále vylepšit přidáním rohové kamery na straně spolujezdce, díky které řidič získá lepší přehled o postranní části vozidla na bočním displeji.

Nižší spotřeba paliva a vyšší produktivita
Vzhledem k široké nabídce konfigurací hnacích ústrojí a podvozků je možné nové Volvo FH přizpůsobit nejrůznějšímu využití a zajistit výrazné úspory paliva i snížení emisí CO2. Vozidlo Volvo FH s I-Save kombinuje motor D13TC se sadou specifických funkcí, které mohou pro přepravu na dlouhé vzdálenosti přinést úsporu paliva až ve výši 7 %*. K vylepšení došlo i u verzí certifikovaných dle normy Euro 3 a 5, které disponují funkcemi, jako je přizpůsobení točivého momentu Volvo Torque Assist.

Na mnoha trzích je Volvo FH dodáváno s plynovým motorem LNG certifikovaným dle normy Euro 6, který nabízí stejnou úroveň úspory paliva a výkonu jako srovnatelná nákladní vozidla Volvo se vznětovým motorem, ale má mnohem menší dopad na životní prostředí. Plynový motor lze pohánět bioplynem, který má až o 100 % nižší emise CO2, nebo zemním plynem, který má až o 20 % nižší emise CO2 než srovnatelná nákladní vozidla Volvo se vznětovým motorem. Uvedené hodnoty se týkají množství emisí vytvořených vlastním provozem vozidla, tzv. „tank-to-wheel“ (emise vozidla pouze během jeho provozu).

Volvo FH disponuje dvouspojkovou převodovkou I-Shift, která umožňuje měnit převodové stupně bez přerušení přenosu točivého momentu. Dvouspojková převodovka je velkým přínosem zejména při náročných úkolech, například při přepravě kapalin, protože minimalizuje pohyb nákladu během řazení.

Produktivita, což je pro zákazníka další velmi důležitý faktor, je u Volva FH dále optimalizována vyšší nosností přední nápravy a vlečenými i tlačenými nápravami s lepšími úhly natočení, které snižují opotřebení pneumatik a zlepšují ovladatelnost. Nákladní vozidlo se dodává také se systémem zvedání dvojité nápravy, který umožňuje odpojení a zvednutí zadní nápravy, když vozidlo není naložené, což snižuje spotřebu paliva.

Nová servisní smlouva pomáhá zákazníkům zlepšovat peněžní tok
Rychlý rozvoj konektivity přináší dopravním společnostem zcela nové možnosti, jak zvýšit provozuschopnost vozidla a optimalizovat jeho využití.

Společnost Volvo Trucks představuje servisní smlouvu Volvo Flexi Gold, která nabízí stejné parametry pokrytí jako servisní smlouva Volvo Gold a za stejnou předem danou cenu, ale s mnohem větší flexibilitou, jež umožňuje přizpůsobit se měnícím se potřebám firmy. Měsíční poplatky se liší díky 40% flexibilnímu rozpětí odhadovaného počtu ujetých kilometrů za rok. To dává dopravcům větší flexibilitu při přizpůsobování operací sezónním změnám a kolísající poptávce.

„Řada dopravních společností požaduje větší flexibilitu servisních smluv. My teď máme technologii, která tato dynamická a propojená řešení umožňuje,“ říká Thomas Niemeijer, manažer Business Development v oblasti servisních smluv ze společnosti Volvo Trucks.

Servisní smlouvy Volvo Flexi Gold jsou k dispozici na vybraných trzích a budou se postupně šířit do dalších regionů.

Fakta o Volvu FH

• Kabiny: nízká spací kabina, spací kabina, kabina Globetrotter, Globetrotter XL

a Globetrotter XXL. Sady provedení exteriéru a interiéru na míru.
 • Motory: Dostupné dieselové motory splňují různé emisní normy. Na vybraných trzích je

Volvo FH dodáváno také s plynovým motorem LNG certifikovaným dle normy Euro 6, Step D.
 • Na vybraných trzích je k dispozici Volvo FH s I-Save a certifikací dle normy Euro 6.
 • Převodovka: převodovka I-Shift / dvouspojková převodovka I-Shift se softwarovými balíčky pro různé oblasti použití.

* Tvrzení o úspoře paliva vychází z porovnání nákladů na naftu a AdBlue u motoru D13TC certifikovaného dle normy Euro 6, Step D, který má balíček pro dálkovou přepravu (I-Save), s motorem D13 eSCR certifikovaným dle normy Euro 6, Step D, bez balíčku pro dálkovou přepravu. Skutečná spotřeba paliva se může lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako jsou zkušenosti řidiče, použití tempomatu, specifikace vozidla, zatížení vozidla, topografie trasy, údržba vozidla a povětrnostní podmínky.

ODKAZ na film
ODKAZ na obrázky ve vysokém rozlišení
ODKAZ na uvedení dalších produktů na trh; Volvo FH16, Volvo FM a Volvo FMX