Trucks

Společnost Volvo Trucks v novém Volvu FMX představuje budoucnost svého nejrobustnějšího vozidla pro stavebnictví.

Společnost Volvo Trucks uvedla na trh zbrusu nové Volvo FMX se zcela novou kabinou, vyšší nosností a inovativními bezpečnostními prvky. Díky zvýšení nosnosti přední nápravy až na 20 tun a zdvojené nápravě, která zvládne až 38 tun, si nové Volvo FMX poradí i v těch nejnepříznivějších podmínkách i s těmi nejnáročnější úkoly.
Nové Volvo FMX

„Naši zákazníci ze stavebnictví se potýkají se stále narůstajícím množstvím požadavkům na zlepšení v oblastech, jako je udržitelnost, hospodárnost, bezpečnost a produktivita,“ říká Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks. „Uvedením nového Volva FMX na trh prokazujeme náš závazek podporovat tyto zákazníky výrobou robustních nákladních vozidel a nabídkou inovativních služeb, které jim usnadní provoz a zvýší jeho bezpečnost i ziskovost.“

Zbrusu nová kabina s odolným exteriérem
Nové Volvo FMX je konstruováno na zcela nové plošině s kabinou a vychází z mnohaletých a kladných zkušeností společnosti Volvo s dodáváním robustních a funkčních vozidel pro stavebnictví.

„Nové Volvo FMX přináší jedinečnou kombinaci pohyblivosti a dlouhé životnosti,“ vysvětluje Ismail Ovacik, hlavní návrhář exteriéru pro společnost Volvo Trucks. „Zbrusu nová kabina obsahuje přední oddíl se snadno vyměnitelnými robustními částmi a novými, chráničem opatřenými světlomety s klínovitě zkosenými LED světly. Abychom řidičům usnadnili nástup i výstup, navrhli jsme nové protiskluzové stupačky.“

Důkladnější zaměření na řidiče
Nové Volvo FMX nabízí větší prostor v denní kabině a úložný prostor s objemem až 800 litrů. Řidiči také získají lepší výhled díky snížené dveřní linii a novým zpětným zrcátkům. Viditelnost lze dále vylepšit přidáním kamery na straně spolujezdce, díky které řidič získá lepší přehled o boční části vozu.

Interiér se pyšní novou palubní deskou s větším úložným prostorem, novými barvami a moderním panelem. Nachází se zde 12palcový displej s vysokým rozlišením a snadno ovladatelným rozhraním, na kterém řidič okamžitě vidí důležité informace. Také si podle aktuální situace může vybrat mezi čtyřmi různými typy zobrazení na displeji. Přístrojový panel je připraven na budoucí aktualizace a konektivitu.

Volitelný 9palcový boční displej umožňuje přístup k informačnímu a zábavnímu systému, navigačnímu systému, dopravním informacím a kamerám sledujícím okolí vozu. S displejem, na který řidič ze svého místa snadno dosáhne, je možné pracovat několika různými způsoby: intuitivně umístěnými tlačítky na volantu, hlasovým ovládáním nebo přímo prostřednictvím dotykové obrazovky a ovládacího panelu displeje.

Přístrojový panel i boční displej fungují v mnoha jazycích.

Nový FMX je rovněž vybaven novým panelem řízení trakce, který řidiči pomáhá snadno a rychle reagovat na potenciálně nebezpečné situace na silnici i mimo ni. Řidič může dosáhnout vyšší trakce snadnou aktivací uzávěrek diferenciálu, otočením knoflíku a současným zobrazením stavu trakce na přístrojovém panelu.

Nový volant s možností kloubového nastavení zajišťuje ergonomičtější polohu při řízení.

Obytný prostor s větším úložným prostorem a důrazem na pohodlí
Nová spací kabina nového Volva FMX je dodávána s rozšířeným úložným prostorem, například velkým úložným prostorem pod vyvýšeným lůžkem a horním zadním úložným prostorem s LED panely na oddělovačích přihrádek. Pohodlnost kabiny dále umocňuje vylepšená izolace, která pomáhá zabraňovat vnikání chladu, tepla i hluku. Díky nové štíhlejší a ergonomicky navržené převodovce I-Shift je přesun ze sedadla na lůžko snazší než kdykoli předtím.

Celková hmotnost soupravy až 150 tun zvyšuje produktivitu
Nové Volvo FMX je nejtěžším přírůstkem do řady podvozků Volvo – díky zdvojené nápravě s nosností 38 tun může celková hmotnost soupravy (CHS) dosáhnout až 150 tun. Vedle toho bylo zmodernizováno i přední vzduchové odpružení, které umožnilo až 10tunové zatížení přední nápravy nebo 20tunové zatížení dvojité přední nápravy. U nákladních vozidel s řízenou vlečenou nápravou nebo tlačenou nápravou jsme zvětšili úhel natočení kol, což zajišťuje lepší ovladatelnost a menší opotřebení pneumatik. Všechna tato vylepšení přispívají k vyšší produktivitě a hospodárnosti přepravy ve stavebnictví.

Bezpečnostní prvky, které pomáhají předcházet nehodám
Nové Volvo FMX disponuje adaptivním tempomatem (ACC), který nyní pracuje při všech rychlostech až do 0 km/h. Mezi další prvky zvyšující bezpečnost Volva FMX patří tempomat pro jízdu z kopce, který nastavením maximální rychlosti pomáhá předcházet nežádoucímu zrychlení při jízdě z kopce. Standardní výbava nového nákladního vozu aktuálně zahrnuje elektronický brzdný systém (EBS), který je nezbytným předpokladem pro bezpečnostní prvky, jako je systém varování před srážkou s funkcí nouzového brzdění či elektronické řízení stability. K dispozici je také systém Volvo Dynamic Steering s bezpečnostními systémy, jako je podpora jízdy v pruhu a podpora stability, které lze objednat jako volitelné vybavení.

Bezpečnost nového Volva FMX je dále vylepšena systémem rozpoznávání dopravního značení, který na přístrojovém panelu zobrazuje dopravní značení, jako jsou rychlostní limity, omezení předjíždění a typ silnice.

Pro případy mimořádně náročného využití například k těžbě je Volvo FMX vybaveno volitelným ocelovým střešním oknem s madlem pro nouzový východ, který odstraní celé okno.

Robustní a kompletní balíček
Konstrukcí nového robustního vozidla pro stavebnictví FMX, které uveze těžší náklad, dokáže snadněji manévrovat a zajistí bezpečnost i pohodlí řidiče, pomáhá společnost Volvo Trucks zvyšovat jak produktivitu, tak ziskovost ve stavebnictví.

Nová servisní smlouva pomáhá zákazníkům zlepšovat peněžní tok
Rychlý rozvoj konektivity přináší dopravním společnostem zcela nové možnosti, jak zvýšit provozuschopnost vozidla a optimalizovat jeho využití.

Společnost Volvo Trucks představuje servisní smlouvu Flexi Gold, která nabízí stejné parametry pokrytí jako servisní smlouva Volvo Gold a za stejnou předem danou cenu, ale s mnohem větší flexibilitou, jež umožňuje přizpůsobit se měnícím se potřebám firmy. Měsíční poplatky se liší díky 40% flexibilnímu rozpětí odhadovaného počtu ujetých kilometrů za rok. To dává dopravcům větší flexibilitu při přizpůsobování operací sezónním změnám a kolísající poptávce.

„Řada dopravních společností požaduje větší flexibilitu servisních smluv. My teď máme technologii, která tato dynamická a propojená řešení umožňuje,“ říká Thomas Niemeijer, manažer rozvoje podnikání v oblasti servisních smluv ze společnosti Volvo Trucks.

Servisní smlouvy Volvo Flexi Gold jsou k dispozici na vybraných trzích a budou se postupně šířit do dalších regionů.

Údaje o novém Volvu FMX

  • Kabiny: denní kabina, nízká denní kabina, nízká spací kabina, spací kabina, kabina Globetrotter, kabina pro posádku. Sady provedení exteriéru a interiéru pro osobitý design.
  • Nový volant s možností kloubového nastavení zajišťuje ergonomičtější polohu při řízení.
  • Motory: Dostupné vznětové motory splňují různé emisní normy.
  • Systém řazení: převodovka I-Shift / I-Shift s převody pro pomalou jízdu se softwarovými balíčky pro různé oblasti použití.
  • Světla: halogenové nebo LED světlomety.

ODKAZ na film
ODKAZ na obrázky ve vysokém rozlišení
ODKAZ na uvedení dalších produktů na trh; Volvo FH, Volvo FH16 a Volvo FM

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.