Trucks

Společnost Volvo Trucks uvádí na trh nové Volvo FM – navržené tak, aby zaujalo řidiče novou kabinou i lepší viditelností

Společnost Volvo Trucks uvedla na trh novou generaci vozu Volvo FM, která se pyšní výrazně zdokonaleným prostředím řidiče a řadou inovací, které zajišťují vyšší pohodlí, bezpečnost a produktivitu. „Nový těžký nákladní vůz Volvo FM je prostorný a nabízí mimořádnou viditelnost. Je navržen tak, aby byl dokonalým pracovištěm na kolech ve všech segmentech,“ prohlašuje Roger Alm, prezident společnosti Volvo Trucks.
08A3740 – Tahač FM 4x2 s přívěsem
Těžký nákladní vůz Volvo FM je navržen tak, aby byl dokonalým pracovištěm na kolech ve všech segmentech.

„Řidiči jsou jedním z nejdůležitějších přínosů v dopravním průmyslu,“ dodává Roger Alm. „Nové Volvo FM představujeme jako všestranný pracovní nástroj, který rovněž nabízí dokonalé pohodlí a umožňuje našim zákazníkům zaujmout a udržet si ty nejlepší řidiče, kteří budou udržovat jejich provoz v úspěšném pohybu.“

Mobilní kancelář navržená pro řidiče
„Nové Volvo FM je v naší řadě všestranným pracantem – je obratné a plní svůj účel, kterým je být prostorné, bezpečné a pohodlné pro řidiče,“ říká Carina Byström, hlavní návrhářka interiéru pro společnost Volvo Trucks. „Prostřednictvím snížené dveřní linie, nových zpětných zrcátek a rohové kamery na straně spolujezdce jsme dosáhli také velmi dobré viditelnosti.“

Proto má nová kabina zvýšené sloupky A, díky kterým je vnitřní prostor o přibližně jeden metr čtvereční větší a proudí do něj více světla. Je také vybavena inteligentní technologií, která podtrhuje úsilí společnosti Volvo vytvořit dokonalou mobilní kancelář pro řidiče.

V interiéru zaujme nová palubní deska, která přináší větší úložný prostor, nové barvy a moderní dynamický displej. Na panelu se nachází 12palcový displej s vysokým rozlišením a snadno ovladatelným rozhraním, na kterém řidič snadno vidí důležité informace. Také si podle aktuální situace může vybrat mezi čtyřmi různými typy zobrazení na displeji. Přístrojový panel, který je připraven na budoucí aktualizace a konektivitu, je navržen tak, aby řidiči zjednodušil interakce a minimalizoval jeho ztrátu koncentrace při zobrazování důležitých informací.

Nové Volvo FM má volitelný 9palcový boční displej, který umožňuje přístup k informačnímu a zábavnímu systému, dopravním informacím a kamerám sledujícím okolí vozu. S tímto displejem je možné pracovat několika různými způsoby: intuitivně umístěnými tlačítky na volantu, hlasovým ovládáním nebo přímo prostřednictvím dotykové obrazovky a ovládacího panelu displeje. Přístrojový panel i boční displej fungují v mnoha jazycích. A nový volant s možností kloubového nastavení zajišťuje ergonomičtější polohu při řízení.

Důmyslnější obytný prostor s důrazem na pohodlí
Nová spací kabina byla vylepšena vyvýšeným lůžkem a dalšími úložnými prostory, například velkým úložným prostorem pod lůžkem a horním zadním úložným prostorem s LED panely na oddělovačích přihrádek. Díky nové štíhlejší a ergonomicky navržené převodovce I-Shift je přesun ze sedadla na lůžko snazší než kdykoli předtím. Pohodlnost kabiny dále umocňuje zesílená izolace, která pomáhá zabraňovat vnikání chladu, tepla i hluku.

Výrazný nový vzhled exteriéru
Exteriér nové generace modelu Volvo FM má nový aerodynamický tvar, charakteristické linie na přední straně a jednu osobitou elegantní linii po boku zbrusu nové kabiny. Optimální aerodynamiku zajišťuje umístění klínovitých světlometů, zatímco větší panel se značkou a horní přední mřížka s novým vzorem nákladnímu vozu propůjčují smělý a sebevědomý vzhled.

Nové automatizované bezpečnostní funkce
Vedle lepší viditelnosti pro řidiče mezi další bezpečnostní zlepšení nového Volva FM patří tempomat pro jízdu z kopce, který nastavením maximální rychlosti pomáhá předcházet nežádoucímu zrychlení při jízdě z kopce, a adaptivní tempomat (ACC), který nyní pracuje při všech rychlostech, dokonce až do 0 km/h.

Standardní výbava nového nákladního vozu aktuálně zahrnuje elektronický brzdný systém (EBS), který je nezbytným předpokladem pro bezpečnostní prvky, jako je systém varování před srážkou s funkcí nouzového brzdění či elektronické řízení stability. K dispozici je také systém Volvo Dynamic Steering s bezpečnostními systémy, jako je podpora jízdy v pruhu a podpora stability, které lze objednat jako volitelné vybavení.

Volvo FM je vybaveno také systémem rozpoznávání dopravního značení, který se zobrazuje na přístrojovém panelu a upozorňuje řidiče. Tento systém dokáže rozpoznat dopravní značení, jako je omezení předjíždění, typ silnice a rychlostní limity.

Volitelná rohová kamera na straně spolujezdce poskytuje řidiči lepší přehled o boční části vozu prostřednictvím bočního displeje.

Spotřeba paliva a produktivita
Vzhledem k široké nabídce konfigurací hnacích ústrojí a podvozků je možné nové Volvo FM přizpůsobit tak, aby dosahovalo vyšší produktivity i úspor paliva při nejrůznějším využití. Lepší úhly natočení vlečené i tlačené nápravy propůjčují nákladnímu vozu mimořádnou ovladatelnost, kterou lze plně využívat například v hustém městském provozu.

Na mnoha trzích je Volvo FM dodáváno s plynovým motorem LNG certifikovaným dle normy Euro 6, který nabízí stejnou úroveň úspory paliva a výkonu jako srovnatelná nákladní vozidla Volvo se vznětovým motorem, ale má mnohem menší dopad na životní prostředí. Plynový motor lze pohánět bioplynem, který má až o 100 % nižší emise CO2, nebo zemním plynem, který má až o 20 % nižší emise CO2 než srovnatelná nákladní vozidla Volvo se vznětovým motorem. Uvedené hodnoty se týkají množství emisí vytvořených vlastním provozem vozidla, tzv. „tank-to-wheel“ (z nádrže ke kolům).

Nová servisní smlouva pomáhá zákazníkům zlepšovat peněžní tok
Rychlý rozvoj konektivity přináší dopravním společnostem zcela nové možnosti, jak zvýšit provozuschopnost vozidla a optimalizovat jeho využití.

Společnost Volvo Trucks představuje servisní smlouvu Flexi Gold, která nabízí stejné parametry pokrytí jako servisní smlouva Volvo Gold a za stejnou předem danou cenu, ale s mnohem větší flexibilitou, jež umožňuje přizpůsobit se měnícím se potřebám firmy. Měsíční poplatky se liší díky 40% flexibilnímu rozpětí odhadovaného počtu ujetých kilometrů za rok. To dává dopravcům větší flexibilitu při přizpůsobování operací sezónním změnám a kolísající poptávce.

„Řada dopravních společností požaduje větší flexibilitu servisních smluv. My teď máme technologii, která tato dynamická a propojená řešení umožňuje,“ říká Thomas Niemeijer, manažer rozvoje podnikání v oblasti servisních smluv ze společnosti Volvo Trucks.

Servisní smlouvy Volvo Flexi Gold jsou k dispozici na vybraných trzích a budou se postupně šířit do dalších regionů.

Údaje o novém Volvu FM

  • Kabiny: denní kabina, nízká denní kabina, nízká spací kabina, spací kabina, kabina Globetrotter, kabina pro posádku. Sady provedení exteriéru a interiéru pro osobitý design.
  • Motory: Dostupné dieselové motory splňují různé emisní normy. Na vybraných trzích je Volvo FM dodáváno také s plynovým motorem LNG certifikovaným dle normy Euro 6, krok D.
  • Systém řazení: převodovka I-Shift se softwarovým balíčkem pro různé oblasti použití.
  • Světla: halogenové nebo LED světlomety.

ODKAZ na film
ODKAZ na obrázky ve vysokém rozlišení
ODKAZ na uvedení dalších produktů na trh; Volvo FH16, Volvo FM a Volvo FMX

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.