Trucks

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Technologie a Inovace Bezpečnost
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

9 nových a aktualizovaných bezpečnostních funkcí nákladních vozidel Volvo

Technologie jsou základem bezpečnosti moderního silničního provozu – a to rozhodně platí i pro společnost Volvo Trucks, která v průběhu let vyvinula řadu převratných funkcí. Momentálně byla odhalena celá nová řada bezpečnostních funkcí, které hrají zásadní roli ve snaze společnosti Volvo o dosažení její vize „nulových nehod“ s cílem eliminovat všechny nehody, které se týkají nákladních vozidel Volvo.

Devět nových a aktualizovaných funkcí je navrženo tak, aby varovaly řidiče před nebezpečím a detekovaly překážky v mrtvých úhlech v závislosti na různých situacích a prostředí. Zde je přehled jednotlivých funkcí a aktualizací a toho, jak mohou zvýšit bezpečnost pro řidiče a ostatní účastníky silničního provozu.

„Zavádíme další bezpečnostní systémy, které mohou zlepšit schopnosti řidičů a pomáhají chránit je i lidi, se kterými vozovku sdílejí. Využitím nejnovějších technických pokroků dokážeme předvídat potenciální možnosti kolize a pomáhat jim předcházet,“ říká Anna Wrige Berlingová, ředitelka oddělení bezpečnosti provozu a produktů ve společnosti Volvo Trucks.


Jak vyvinout bezpečnostní systémy nákladních vozidel

Všechny nové bezpečnostní funkce jsou konečným výsledkem nepřetržitého vývojového procesu založeného na rozsáhlém výzkumu nehod. Jednou z věcí, které toto umožňují, je skutečnost, že společnost Volvo Trucks již více než 50 let shromažďuje a analyzuje data z nehod, na kterých se podílela její vozidla. Toto obrovské úložiště znalostí o tom, co způsobuje nehody, představuje běžné scénáře a poskytuje neocenitelné poznatky při vytváření bezpečnostních systémů pro nejnovější nákladní vozidla Volvo.

„Není žádným tajemstvím, že bezpečnost byla vždy nedílnou součástí naší identity. Nejenže provádíme hloubkový výzkum nehod, ale také pečlivě zvažujeme bezpečnost nákladních vozidel ze všech hledisek. Naše kampaně Zastav,  rozhlédni se a zamávej a Vidět a být viděn jsou důkazem tohoto způsobu myšlení,“ říká Anna Wrige Berlingová.

Bezpečnost na silnicích byla pro společnost Volvo Trucks vždy extrémně důležitá. V poslední době se posunula na vyšší úroveň politického programu díky nové legislativě, jako jsou nařízení o obecné bezpečnosti EU, která prosazují systémy aktivní bezpečnosti na nákladních vozidlech. Společnost Volvo Trucks přísnější legislativní požadavky na bezpečnost vítá. A co víc, několik jejích nových a aktualizovaných systémů jde o krok dále a ve skutečnosti zákonné požadavky překračuje.

Anna Wrige Berlingová říká, že je také fantastické vidět bezpečnostní technologie, které mohou řidiči pomoci i jinak, například zmírněním stresu, který může zažívat například v rušných městech. Jak říká: „Ve společnosti Volvo Trucks za nejdůležitější bezpečnostní systém stále považujeme řidiče. Naše nové bezpečnostní funkce jsou nicméně navrženy tak, aby je na dnešních frekventovaných silnicích podpořily a pomohly tak snížit riziko nehod. Prostřednictvím nových technologií, nepřetržitého výzkumu nehod a holistického pohledu na bezpečnost nákladních vozidel se můžeme přiblížit naší vizi nulových nehodovosti.“

Ve společnosti Volvo Trucks za nejdůležitější bezpečnostní systém stále považujeme řidiče. Naše nové bezpečnostní funkce jsou nicméně navrženy tak, aby je na dnešních frekventovaných silnicích podpořily a pomohly tak snížit riziko srážek.

Nové bezpečnostní funkce

1. Systém varování o dění před vozidlem – Nové

Pomáhá předcházet nehodám tím, že řidiče upozorňuje, když je v rizikové oblasti v přední části nákladního vozidla detekován chodec nebo cyklista. Navržen pro zvýšení bezpečnosti všech účastníků silničního provozu. 

2. Varování před otevřením dveří – Nové

Tento chytrý systém je nabízený na obou stranách nákladního vozidla a pomáhá zabránit nehodám při otevíraní dveří s ostatními účastníky silničního provozu, když vozidlo stojí, a to i při vypnutém motoru. Nabízí tak dodatečnou ochranu pro cyklisty a chodce na obou stranách nákladního vozidla.

3. Podpora předcházení bočním kolizím – Nové

Navržena ke snížení rizika kolizí při odbočování nebo změně jízdního pruhu tím, že sleduje oblasti po stranách nákladního vozidla a varuje řidiče, když se v nich nacházejí jiní účastníci silničního provozu. Tím, že nabízíme podporu předcházení bočním kolizím na obou stranách nákladního vozidla a také pomáháme zabraňovat nehodám při změně jízdního pruhu, tato funkce překračuje nadcházející regulační požadavky.

4. Auto Hold – Nové

Funkce Auto Hold pomáhá udržet nákladní vozidlo na místě, dokud nesešlápnete plynový pedál, a nabízí tak řidiči jistotu a pomoc ve stoupání a v kopcích.

5. Systém sledování tlaku v pneumatikách – Nové

Obsahuje vylepšené snímače namontované na ráfcích pneumatik, které mohou řidiče varovat před nízkým tlakem a zvýšeným rizikem roztržení nebo defektu pneumatiky. Tento systém také překračuje zákonné požadavky a je schopen monitorovat širší rozsah měření podtlaku a přetlaku. Kromě bezpečnosti patří k dalším výhodám této funkce také vyšší energetická účinnost.
 

Aktualizované bezpečnostní funkce

6. Systém varování před kolizí s nouzovou brzdou – Aktualizováno

Pokročilý systém nouzového brzdění společnosti Volvo Trucks již dávno překračuje právní předpisy, aby pomáhal předcházet srážkám zezadu. Využívá nejnovější radarové a kamerové technologie v přední části nákladního vozidla.

7. Podpora bdělosti řidiče – Aktualizováno

Tato inteligentní funkce, která byla společností Volvo Trucks poprvé nabízena dávno předtím, než to požadoval zákon, sleduje a analyzuje pohyby nákladního vozidla v rámci jízdního pruhu, aby detekovala únavu a ospalost řidiče. Systém řidiče v takovém případě upozorní a poté ho informuje, aby si v případě potřeby udělal přestávku. Nyní byla funkce aktualizována, aby využívala nejnovější kamerovou technologii na nákladním vozidle.

8. Inteligentní regulace rychlosti – Aktualizováno

Tato chytrá funkce informuje řidiče o rychlostních limitech tím, že detekuje dopravní značky udávající maximální rychlost a limit zobrazuje na přístrojovém displeji. Nyní byla aktualizována, aby zobrazovala rychlostní limit pro danou jízdní soupravu.

9. Adaptivní dálková světla – Aktualizováno

Adaptivní dálková světla automaticky vypínají segmenty LED předních světlometů, když se při jízdě v noci blíží jiná vozidla. Tím je zachováno pokrytí dálkových světel v jiných oblastech, kde žádná jiná vozidla nejsou. Funkce nyní využívá aktualizovaný radar a kameru.


Další informace o nových a aktualizovaných bezpečnostních funkcích naleznete na webu svého místního trhu.

Systémy aktivní bezpečnosti takto podporují řidiče a pomáhají snižovat riziko srážek