Trucks

Nový, výkonnější motor pro Volvo FH16 zajišťuje maximální produktivitu

Společnost Volvo Trucks představuje nový motor pro své ikonické nákladní vozidlo Volvo FH16. Nový 17litrový motor s výkonem až 780 koní a točivým momentem 3800 Nm si hravě poradí i s těmi nejnáročnějšími přepravními úkoly a zároveň se vyznačuje mimořádně nízkou spotřebou paliva a dlouhou životností. Tento nový motor je certifikován pro provoz na biopaliva.
Nový, výkonnější motor pro Volvo FH16 zajišťuje maximální produktivitu
Volvo Trucks představuje nový 17litrový motor pro své nákladní vozidlo Volvo FH16. S výkonem až 780 koní a 3800 Nm je to nejsilnější motor v odvětví.

Dlouhá jízda vysokou rychlostí s těžkým nákladem klade na vozidlo vysoké nároky, ne však na Volvo FH16 s novým 17litrovým motorem splňujícím normu Euro 6. Nový motor, vyvinutý pro nejnáročnější přepravní úkoly, se dodává ve třech úrovních výkonu: 600 k, 700 k a 780 k. Točivý moment vzrostl na 3000 Nm, 3400 Nm a 3800 Nm v nejvyšší verzi. Vyšší výkon a točivý moment se promítají do rychlejší odezvy motoru, lepších jízdních vlastností, maximální produktivity a nižší spotřeby paliva.

 

„Jsem hrdý, že mohu představit náš nový motor. Představuje skutečné mistrovské dílo a výsledek prvotřídního inženýrství. Verze se 780 koni je nejsilnějším motorem v oboru. Při stoupání do prudkého kopce s maximálním zatížením se nechcete potýkat s omezením vyplývajícím z nízkého točivého momentu a výkonu. Proto jsme veškeré své úsilí zaměřili na to, aby byl motor D17 velmi výkonný, spolehlivý s výbornou odezvou. Pro naše zákazníky to znamená rychlejší plnění zakázek s nižší spotřebou paliva,“ říká Marcos Weingaertner, produktový manažer ve společnosti Volvo Trucks.

 

Motor D17 je vybaven jedním účinným turbodmychadlem, které zvyšuje jeho odezvu a zlepšuje jízdní vlastnosti. Inovativní konstrukce zvlněných pístů patentovaná společností Volvo optimalizuje spalování a snižuje emise, nový systém vstřikování zajišťuje maximální úsporu paliva a zvýšený špičkový tlak ve válcích umožňuje dosáhnout vysokého výkonu.

Výrazně se zlepšil brzdný výkon motoru v celém rozsahu otáček s vynikající odezvou motoru. To umožňuje rychlé řazení, menší opotřebení brzdových destiček a kotoučů a zároveň vyšší účinnost při jízdě z kopce.

 

Certifikace pro provoz na biopaliva
Nový motor D17 je ve všech výkonových verzích certifikovaný pro provoz na hydrogenovaný rostlinný olej (HVO). Verze s výkonem 700 koní má také certifikaci pro provoz na 100% bionaftu (B100). Převodovka byla modernizována tak, aby zvládala točivý moment až 3800 Nm, a u verzí s 3000 Nm a 3400 Nm se dále zvýšila její vnitřní účinnost.

 

„Jsem přesvědčen, že zákazníci i řidiči ocení vyšší brzdný výkon motoru i možnost provozu na HVO a bionaftu. D17 je skvělý motor pro skvělé nákladní vozidlo a všichni naši zákazníci, kteří se při své každodenní práci spoléhají na Volvo FH16, budou mít nyní k dispozici ještě výkonnější nástroj,“ říká Marcos Weingaertner.

 

Volvo FH16 s novým motorem se začne prodávat v polovině roku 2024. Zahájení výroby pro evropské trhy a Austrálii je plánováno na druhou polovinu roku 2024.

 

Nový motor je k dispozici ve zcela novém modelu Volvo FH16 Aero a v nejnovější verzi modelu Volvo FH16.

 

ODKAZ na tiskovou zprávu k modelové řadě Volvo Aero

 

ODKAZ na fotografie ve vysokém rozlišení a video

Budete-li potřebovat další informace, kontaktujte:

Markéta Slováčková
Marketing Communications & PR Coordinator, Volvo Group Czech Republic, s.r.o.
Mobil: +420 724 914 155
E-mail marketa.slovackova@volvo.com

Společnost Volvo Trucks poskytuje kompletní přepravní řešení pro profesionály i náročné zákazníky. Součástí její nabídky jsou modely střední i těžké řady nákladních vozidel. Zákazníci mohou využít globální sítě obchodních a servisních zastoupení čítající 2 200 servisních středisek sídlících ve více než 130 zemích. Nákladní vozidla Volvo se vyrábí ve 12 zemích světa. V roce 2023 se celosvětově prodalo přibližně 145 000 nákladních vozidel Volvo. Společnost Volvo Trucks je součástí skupiny Volvo Group, která je jedním z největších světových výrobců nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a lodních a průmyslových pohonných zařízení. Skupina Volvo Group rovněž poskytuje komplexní řešení pro financování a servis. Hlavními firemními hodnotami uznávanými společností Volvo Trucks jsou kvalita, bezpečnost a ohleduplnost k životnímu prostředí.