Trucks

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Technologie a Inovace Svět řidiče
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Proč se vyplácí investovat do pohodlí řidiče nákladního vozidla?

Pro řadu řidičů nákladních vozidel je jejich truck víc než pracovištěm, je to jejich druhý domov. Investicemi do pohodlí a funkcí, které jim usnadňují každodenní život a práci ve vozidle, firma nejen přispívá k jejich pohodě, ale také zvyšuje svou atraktivitu při získávání a udržení těch nejlepších řidičů.

„Vzhledem k jejich celosvětovému nedostatku pozorujeme, že řidiči mají větší vliv při volbě specifikací a značky nákladních vozidel,“ říká Klas Nilsson, produktový manažer pro modely Volvo FH a Volvo FH16. „Mnoho řidičů jezdí 8–10 hodin denně a tráví v kabinách svých vozidel až sedm nocí v týdnu. Není tedy divu, že úroveň poskytovaného komfortu a pohodlí hraje při výběru zaměstnavatele velkou roli.“
 

Co řidiči očekávají od nákladního vozidla?

Společnost Volvo Trucks se každoročně setkává se stovkami řidičů nákladních vozidel po celém světě a ptá se jich právě na toto. Součástí jejího výzkumu jsou semináře, průzkumy a podrobné rozhovory s řidiči. Setkání s nimi probíhají na odpočívadlech i na pracovištích.

„Setkáváme se se širokou škálou řidičů. Hovoříme s těmi, kteří s nákladním vozidlem primárně jen jezdí, až po řidiče, pro které je vozidlo druhým domovem, a samozřejmě i se všemi mezi tím,“ říká Samuel Nerdal, produktový manažer pro elektroniku a elektrická řešení ve společnosti Volvo Trucks. „Díky diskuzím s nimi můžeme sledovat jejich pocity a postoje a zajistit, aby se náš vývoj i nadále zaměřoval především na řidiče.“

Na základě pohovorů společnost Volvo Trucks zjistila, že většina řidičů dálkové přepravy obecně upřednostňuje pohodlí při spánku a odpočinku, zatímco řidiči v ostatních segmentech oceňují hlavně pohodlí řidiče a dobrý výhled.

„Ptáme se řidičů už 20 let a jejich odpovědi se příliš nemění,“ dodává Klas Nilsson. „Určité rozdíly mohou být mezi odvětvími. Řidiči dálkové přepravy kladou větší důraz na vybavení jako lůžko a zařízení pro vaření, zatímco pro řidiče, kteří často nastupují a vystupují z kabiny, je samozřejmě zásadní snadný přístup. Celkově jsou však vždy důležité tyto tři faktory – komfort odpočinku, pohodlí řidiče a zorné pole.“
 

Jak proměnit kabinu nákladního vozidla v domov na cestách

S ohledem na tato zjištění představila společnost Volvo Trucks ve své nejnovější řadě vozidel několik nových prvků a vylepšení pro zvýšení komfortu řidiče. Vrcholem nabídky je nová kabina Globetrotter XXL, která je o 250 mm delší a poskytuje tak větší obytný prostor včetně širšího lůžka. Design interiéru byl také upraven tak, aby se obytný prostor vylepšil.

Například mikrovlnná trouba je nyní hladce vestavěna do předních přihrádek kabiny. Kromě toho je stupačka v přední části kabiny Globetrotter XXL prodloužená, a je ji tedy nyní možné používat jako lavici. Pro řidiče pracující v oblasti svozu odpadu nebo městské distribuce, kteří musí často nastupovat a vystupovat, je nyní v nabídce model Volvo FM Low Entry, který pozici řidiče přibližuje níže k úrovni ulice a usnadňuje mu pohyb dovnitř a ven z kabiny.
 

Zpětná zrcátka může nahradit nový kamerový monitorovací systém, který zlepšuje výhled řidiče vpřed, zejména na kruhových objezdech a křižovatkách. Kamery mohou také zvýšit osobní bezpečnost při přenocování v kabině, protože umožňují řidiči sledovat situaci po stranách vozidla, aniž by musel otevírat záclonky nebo dveře.

Displej v kabině umožňuje používání widgetů a aplikací, díky kterým má řidič přehlednější a jednodušší přístup k digitálním nástrojům a funkcím.
Řidiči mají větší vliv při volbě specifikací a značky nákladních vozidel… a úroveň poskytovaného komfortu a pohodlí hraje u řidičů při výběru zaměstnavatele velkou roli.“

Proč jsou multimédia a zvuk nedílnou součástí řízení nákladních vozidel

Od řidičů se očekává, že budou během pracovního dne vykonávat různé úkoly, a proto jsou pro ně stále důležitější komunikační rozhraní a digitální nástroje. Pro podporu každodenní práce řidičů bude v nových vozidlech k dispozici nový navigační systém na bázi předplatného. Řidiči budou moci využívat vestavěný navigační systém, který je bezpečný, snadno se používá a rychle reaguje na povely a měnící se jízdní a dopravní podmínky.

Navigace je upravená s ohledem na specifické potřeby řidičů nákladních vozidel a automatické aktualizace map umožní efektivní dopravu zboží. Je také integrovaná se systémy Volvo Connect* a My Business Apps, takže umožňuje snadné a bezpečné sdílení cílů a tras mezi správci vozových parků, řidiči a dalšími třetími stranami.

V aplikaci My Business Apps je možné vozidlům registrovaným v systému Volvo Connect přiřazovat aplikace třetích stran schválené společností Volvo, které je pak možné používat na sekundárním displeji řidiče. V kabině tedy není potřeba sledovat chytré telefony ani tablety. Díky těmto vylepšením se řidiči mohou těšit z bezpečnějšího, individualizovanějšího a efektivnějšího pracovní prostředí a celkově modernějšího zážitku z jízdy. 

Jednou z priorit při vývoji nových interiérů kabin je vylepšení rozhraní HMI, tedy rozhraní pro komunikaci mezi člověkem a strojem. Displej v kabině umožňuje používání widgetů a aplikací, aby měl řidič v případě potřeby přehlednější a jednodušší přístup k požadovaným digitálním nástrojům a funkcím. 

Kromě toho počet USB portů vzrostl ze tří na šest u modelu Volvo FH a z jednoho na čtyři u modelu Volvo FM. Významné vylepšení zaznamenal audiosystém kabiny všech vozidel celé řady. Zcela se proměnil a byl doplněn o nové reproduktory, které zlepšují celkovou kvalitu zvuku. K dispozici je také vylepšený externí digitální zesilovač a subwoofer pro ještě lepší zvuk.

„Audiosystém je součástí výbavy, které si řidiči cení stále více, protože velkou část dne tráví poslechem audioknih, rozhlasového vysílání nebo vlastních médií,“ říká Samuel Nerdal. „Na jeho vylepšení jsme proto vynaložili velké úsilí a rozdíl je opravdu slyšet.“ Standardní součástí všech vozidel je nyní dálkové ovládání klíče s odpojením akumulátoru, což přináší úsporu energie a prodloužení jeho životnosti. Kromě toho má také funkci kontroly vnějšího osvětlení. 

Významné vylepšení zaznamenal audiosystém kabiny, který se zcela proměnil a byl doplněn o nové reproduktory, externí digitální zesilovač a subwoofer.
Audiosystém je součástí výbavy, které si řidiči cení stále více… Na jeho vylepšení jsme proto vynaložili velké úsilí a rozdíl je opravdu slyšet.“

Jak digitální nástroje a softwarová řešení zvyšují pohodlí řidiče

Pro mnoho řidičů představuje největší nepohodlí psychická a fyzická zátěž, když musí dlouho bez pohybu sedět a přitom neustále provádět drobné úpravy rychlosti a směru jízdy. Pro ulehčení práce řidičů společnost Volvo Trucks vyvinula systém Volvo Dynamic Steering, který omezuje potřebu takových zásahů a korekcí a zpříjemňuje tak zážitek z jízdy. 

 

Mezi nejnovější vylepšení systému Volvo Dynamic Steering patří systém Pilot Assist, který nepřetržitě sleduje polohu vozidla na silnici a pokud automobil začne vyjíždět ze svého jízdního pruhu, provede mírný zásah do řízení. Sleduje také vpředu jedoucí vozidlo a udržuje od něj bezpečnou vzdálenost. Při jízdě v kopcovitém terénu systém I-See společnosti Volvo Trucks na základě mapových podkladů sleduje nadcházející topografii a včas volí optimální převodový stupeň a točivý moment, čímž dosahuje plynulejší jízdy.

 

„Pokud je nákladní vozidlo vybaveno systémy I-See a Pilot Assist, můžete v podstatě jezdit na tempomat při jakékoli rychlosti a v téměř každé situaci, dokonce i na kruhových objezdech nebo v hustém provozu,“ říká Klas Nilsson. „To řidičům nejen usnadňuje práci, ale také zvyšuje jejich bezpečnost. A navíc ještě můžete ušetřit palivo.“

 

Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak přilákat a udržet si řidiče nákladních vozidel, přečtěte si náš starší článek, který se zabývá těmito tématy:

  • Co motivuje řidiče nákladních automobilů
  • Jaká opatření můžete přijmout k udržení řidičů
  • Proč je důležité dbát na priority řidičů

 

* Volvo Connect je vlastní systém společnosti Volvo Trucks pro správu vozového parku a brána ke všem digitálním službám Volvo Trucks.

Seznamte se s nejnovějšími vylepšeními a funkcemi produktů: