Trucks

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Úspora paliva
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Pět tipů, jak ušetřit palivo a zlepšit spotřebu nákladního vozidla

I v nejpříznivějších časech je minimalizace spotřeby paliva nákladního vozidla pro ziskovost podniku zásadní. Když musíte čelit inflaci, vysokým cenám energií a krizi životních nákladů, záleží na každé úspoře. Dobrou zprávou je, že pro zlepšení spotřeby paliva svého vozidla můžete udělat mnoho věcí hned.

1. Své vozidlo dobře udržujte a provádějte pravidelný servis

  • Pravidelný servis a údržba: Servisní technici vám pomohou identifikovat problémy způsobující zbytečně vysokou spotřebu paliva, jako je odpor brzd a zadřené brzdy,              zanesené vzduchové filtry, úniky tlaku nebo úniky paliva.
  • Kvalita paliva a oleje: Vždy používejte správné palivo a olej podle pokynů výrobce. Maziva slouží ke snížení tření, avšak časem se rozkládají, takže vynechání plánované údržby        může znamenat zbytečné ztráty energie. Dodržováním servisních intervalů oleje zajistíte, že váš motor bude pracovat s minimálními energetickými ztrátami. 
  • Aktualizace vozidel: Software je stále důležitější pro zlepšování výkonu a spotřeby paliva nákladních vozidel a jejich motorů a výrobci jej neustále aktualizují a vylepšují. Vyplatí se kontaktovat místní servis a zjistit, jaké aktualizace softwaru jsou pro vaše nákladní vozidlo k dispozici. 

       
        Další informace o tom, jak vám správná údržba vozidla může ušetřit palivo.



2. Zvolte správné pneumatiky a zajistěte správné seřízení kol.

  • Správné pneumatiky: Při hledání pneumatik s nízkým valivým odporem se řiďte štítky a klasifikací pneumatik, protože to může mít významný vliv na spotřebu paliva. Například nejnovější pneumatiky třídy A mají vylepšený běhoun a směsi pryže a boků, které zajišťují nižší valivý odpor a tření. Předpokládá se, že pneumatiky třídy C a D mohou přispět ke snížení nákladů díky delší životnosti, nicméně úspory paliva díky pneumatikám třídy A často převáží náklady na zkrácené intervaly výměny pneumatik, zejména u nákladních vozidel, která jezdí na dlouhé vzdálenosti.
  • Tlak v pneumatikách: Podhuštěné pneumatiky zvyšují valivý odpor, a tím také zvyšují spotřebu paliva. To také přispěje ke zvýšení opotřebení pneumatik.
  • Seřízení geometrie kol: Nesouosost přední a zadní nápravy způsobuje výrazně vyšší valivý odpor, který zvyšuje nejen spotřebu paliva, ale také opotřebení pneumatik. U standardního tahače to může zvýšit spotřebu paliva až o tři procenta, a pokud je přívěs navíc špatně seřízen, je to ještě více. Pokud jsou všechny nápravy přívěsu nesprávně seřízené, může to zvýšit spotřebu paliva až o 15 %. Seřízení kol může zkontrolovat a opravit servisní technik při příští plánované servisní prohlídce.

 

         Další informace o vlivu valivého odporu na spotřebu paliva.

3. Zajistěte optimální aerodynamiku vozidla.

  • Použijte střešní spoiler a deflektory: Při vyšších rychlostech může střešní spoiler snížit spotřebu paliva až o pět procent. Pokud to však s maximalizací aerodynamických vlastností myslíte opravdu vážně, je důležité dbát také na správné nastavení střešního spoileru. Výzkum společnosti Volvo Trucks ukázal, že pokud je střešní deflektor namontován o 5 cm níže nebo o 10 cm výše, potenciální úspory se sníží až o jedno procento. Z tohoto důvodu se doporučuje montáž střešního spoileru v servisu.
  • Použijte boční aerodynamické spoilery: Po namontování mohou ušetřit až tři procenta paliva.
  • Odstraňte nepotřebné vnější příslušenství: Vnější příslušenství, jako jsou přídavná světla, ochranné rámy, horní tyče nebo vzduchové houkačky, může být pro provoz důležité, ale je třeba si uvědomit, že ovlivňuje průtok vzduchu a spotřebu paliva, takže stojí za to posoudit, zda je každé z nich skutečně nutné.

         
         Další informace o vlivu aerodynamiky a příslušenství nákladních vozidel na spotřebu paliva.



4. Trasy plánujte strategičtěji

  • Optimální trasy: V závislosti na hmotnosti vozidla může delší rovinatá trasa vyžadovat méně paliva než kratší kopcovitá trasa. Může být také výhodné vyhnout se hustému provozu a špatným silnicím, protože i tyto faktory mohou zvyšovat spotřebu paliva.
  • Používejte digitální nástroje a systémy pro správu vozového parku: Ty mohou pomoci s plánováním a přípravou tras pro celé vozové parky, aby se zajistilo, že nákladní vozidla nebudou zbytečně plýtvat palivem.

         
         Další informace o tom, jak může systém správy vozového parku pomoci ušetřit palivo.

5. Inspirujte a motivujte své řidiče k efektivnější jízdě.

  • Školení řidičů: Správná technika jízdy, jako je přizpůsobení rychlosti, předvídání, volba rychlostních stupňů a používání tempomatu, může výrazně snížit spotřebu paliva nákladního vozidla. Programy školení řidičů mohou jednotlivým řidičům pomoci zdokonalit jejich techniku.
  • Digitální nástroje: Systémy pro správu vozového parku a další digitální nástroje mohou pomoci sledovat spotřebu paliva ve vozovém parku a identifikovat oblasti, kde ji lze zlepšit. 
  • Odměny a pobídky: Zapojte celý tým do úspory paliva tím, že budete podporovat a oceňovat úspornou jízdu prostřednictvím interních soutěží a skupinových cílů.

Další informace o úsporách paliva

Takto může technologie pomoci při rozvoji řidičů a úsporné jízdě a co nejlépe realizovat iniciativy na podporu úsporné jízdy v celém vozovém parku. Kromě výše uvedeného můžete při specifikaci nového nákladního vozidla udělat mnoho pro to, abyste snížili spotřebu paliva. Zde naleznete další informace o zvyšování hospodárnosti nákladních vozidel.