Trucks

Volvo Trucks
2023-02-15
2 min.
Elektromobilita
Author
Volvo Trucks

Elektrická nákladní vozidla na míru pro náročné úkoly

Elektrické podvozky těžké řady určené k dostavbě poskytují ještě širší nabídku využití a umožňují navrhnout elektrické nákladní vozidlo se stejnou flexibilitou jako s jiným hnacím ústrojím. Získáte tak výhodu lepší manévrovatelnosti, tiššího provozu a nulových emisí výfukových plynů.
 

Flexibilní, podvozky těžké řady určené k dostavbě* Volvo FM Electric, Volvo FMX ElectricVolvo FH Electric umožňují přechod na tichá vozidla s nulovými emisemi u prakticky jakékoli přepravy.
 

Snadný přechod na elektrický pohon

Elektrické podvozky k dostavbě lze optimalizovat pro širokou škálu specializovaných přepravních činností, včetně distribuce zboží, svozu odpadu a stavebních prací. Tato odvětví často působí v městských oblastech a vyznačují se menšími denními nájezdy, takže mají k elektrifikaci obzvláště dobré předpoklady.

Díky možnosti přesného sladění kapacity akumulátoru s konkrétními úkoly lze vytvořit optimální a cenově nejefektivnější elektrické řešení přepravy, které splňuje požadavky na podnikání i na udržitelnost.

Výhody v městském provozu a pro řidiče

Elektrický pohon má výbornou odezvu, takže podvozky k dostavbě usnadňují řízení v úzkých ulicích i proměnlivém tempu městského provozu. Protože elektrická nákladní vozidla neprodukují žádné výfukové plyny a jsou tichá, zajišťují řidičům lepší pracovní prostředí. Přispívají tím k lepšímu prostředí pro život obyvatel města. Díky těmto charakteristikám lze elektrická nákladní vozidla provozovat v městských zónách, kam nákladní vozidla s tradičními typy hnacího ústrojí nemají přístup nebo ho mají jen ve vymezené době.

Je zjevné, že velkou část přepravy zboží by bylo možné elektrifikovat již dnes a tyto podvozky k dostavbě by mohly celý proces ještě více urychlit.

 

Flexibilní řešení elektrických nákladních vozidel pro různé potřeby

Podvozky k dostavbě lze nechat osadit dvěma až šesti akumulátory, přesně podle požadavků na dojezd a užitečné zatížení. Kabiny jsou k dispozici v různých velikostech podle konkrétních potřeb a provozu. Rozšířené možnosti akumulátorů a kabiny umožňují kratší rozvor až 3 900 milimetrů. V kombinaci s širokou nabídkou konfigurace náprav lze díky tomu nákladní vozidla upravit pro prakticky jakoukoli přepravní činnost.

Se třemi typy účinných pomocných pohonů je přechod na elektrický motor pro výrobce nástaveb i zákazníky ještě jednodušší:

  1. Elektrický pomocný pohon: napájení 400 V~ nebo 600 V=, používá se pro přepravu chlazeného zboží, domíchávač betonu a další.
  2. Elektromechanický pomocný pohon: poskytuje vynikající možnost nezávislého napájení stojícího vozidla nebo za jízdy.
  3. Pomocný pohon osazený na převodovce: lze využít stejně jako dnes u nákladních vozidel se vznětovým pohonem.


Shrnutí: Elektrická nákladní vozidla Volvo těžké řady

Modely Volvo FH, FM a FMX Electric mají celkovou hmotnost soupravy (GCW) až 44 tun a jsou k dispozici jako tahače i podvozky k dostavbě. Dojezd je až 300 km, což stačí pro většinu využití v městské a regionální přepravě. Nákladní vozidla ale zvládnou v průběhu pracovního dne ujet až 500 km, pokud přidáte externí zdroj, například během polední přestávky.

* Nákladní vozidla s jedním podvozkem k dostavbě a přidanou nástavbou pro konkrétní provoz (jeřáb, svoz odpadu, domíchávač betonu, chladicí skříň atd.)

Potřebujete více informací? Elektrické podvozky těžké řady v provozu:

insight.template.relatedInsights