Trucks

Přemýšlíte o přechodu na elektrické nákladní vozidlo pro městskou dopravu? Zde je několik otázek ke zvážení.

| 5 min
Elektrická nákladní vozidla se pro mnoho přepravních úkolů stala realitou i nutností. Působíte v městských oblastech a potřebujete poradit s dalším krokem k řešení elektrifikované přepravy? Zde je několik otázek ke zvážení.

Jaké jsou vaše přepravní úkoly?

Díky nízké hladině hluku a emisí jsou elektrická vozidla ideální pro provoz v obytných oblastech a městském prostředí. Hodí se například pro městský svoz odpadu, pro přepravu spotřebního materiálu a pro lehké stavební práce.
 

Jak těžký je náklad, který budete vozit?

Čím větší je užitečné zatížení, tím více akumulátorů je potřeba k překonání dané vzdálenosti. Akumulátory však zvyšují celkovou hmotnost vozidla a hmotnost vozidla ovlivňuje dojezd. To je nutné zohlednit například ve stavebnictví a v provozech odpadového hospodářství. Podle směrnice Evropské unie je možné pro vozidla s alternativním palivem povolit jednu tunu navíc, aby se dodatečná hmotnost vykompenzovala. Ve společnosti Volvo Trucks provádíme realistické simulace trasy, abychom zajistili, že specifikace nákladního vozidla umožňuje splnit úkol.
 

Jak daleko potřebujete dojet?

Elektrická nákladní vozidla mohou v současné době podle druhu využití na jedno nabití ujet 70 až 300 km. Plánování zakázek na delší vzdálenosti samozřejmě znamená naplánovat další nabíjení na konkrétních místech po cestě a zohlednit přitom časy jízdy a odpočinku.
 

Jaké máte možnosti nabíjení?

Věříme, že zpočátku se většina nákladních vozidel bude nabíjet přes noc na domácí základně zákazníka. Zajímavou možností ve dvousměnném provozu se stávají doplňkové stejnosměrné rychlonabíječky. Jak se elektrická vozidla budou rozšiřovat, vznikne také potřeba a tím i příležitost nabíjet je na mnoha různých místech, jako jsou čerpací stanice, nakládací rampy, servisní dílny, odpočívadla pro nákladní vozidla a další místa, kde mohou nákladní vozidla parkovat. Společnost Volvo Trucks dodá nákladní vozidlo včetně nabíjecího příslušenství a se zákazníkem pečlivě posoudí trasu a vypočítá, kde bude potřeba nabíjet, aby bylo možné realizovat přepravní zakázky.
 

Jste ochotni investovat do plánování trasy a školení řidičů?

Chcete-li elektrické nákladní vozidlo využívat co nejlépe, musíte s ním jezdit tak, aby rekuperovalo energii a maximalizovalo dojezd. Chcete-li řidiče naučit co nejúčinněji využívat technologii elektrického pohonu, školení a nástroje, které pomohou plánovat ekonomické trasy vozidel, mohou být výhodnou investicí.
 

Pomohou elektrická nákladní vozidla image vaší značky a pomohou zlepšit vaše podnikání?

Jako tišší a udržitelnější varianta vám elektrická nákladní vozidla mohou pomoci snížit uhlíkovou stopu, posílit vaši image a získat smlouvy se zákazníky nebo vládními úřady, které mají silné cíle v oblasti udržitelnosti. Tišší a technicky vyspělé vozidlo by také mohlo být velkým lákadlem pro řidiče, kterých je nedostatek. Pokud máte marketing a budování image jako prioritu, elektromobilita by pro vás mohla být dobrou volbou.
 

Chcete provozovat noční rozvoz po městě?

V mnoha velkých městech se stále více nočních dodávek provádí tiššími elektrickými nákladními vozidly. Flexibilita takto nabízená podnikům, které nejsou zatíženy nutností expedovat nákladní vozidla v ranní špičce, je atraktivní a umožňuje hospodárnější rozložení prostředků. Snížení dopravní špičky i hlukové zátěže jsou prioritami vedení měst po celém světě.
 

Jsou elektrická nákladní vozidla výhodnou volbou?

Společnostem, které chtějí do přepravy zahrnout místa a časy, které není možné s vozidly na fosilní paliva obsloužit, se otevírají nové obchodní příležitosti. Stále více měst plánuje zavádět zóny s nulovými emisemi, kde budou povolena pouze elektrická vozidla. Diskutuje se také o daních, které podpoří přechod ke společnosti neutrální v oblasti emisí CO2. Do zelených partnerství se zapojuje stále více společností využívajících elektrická nákladní vozidla, což může mít pro podnikání dominový efekt.
 

Jste připraveni udělat další krok k řešení elektrifikované dopravy? Kontaktujte svého místního prodejce a zeptejte se na příležitosti pro vaše podnikání.

Jarkko Aine

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Související články