Trucks

Ebba Bergbom Wallin Jared Ruiz
2022-03-21
Elektromobilita
Authors
Ebba Bergbom Wallin
Commercial Electromobility Manager at Volvo Trucks in Sweden
Jared Ruiz
Electromobility Regional Sales Manager at Volvo Trucks North America

4 tipy jak maximalizovat dojezd elektrických nákladních vozidel

Jste spokojeným řidičem plně elektrického nákladního vozidla? Pak jste si pravděpodobně všimli, jak velký vliv má váš styl jízdy na váš dojezd. Jared Ruiz a Ebba Wallin Bergbom, oba odborníci na elektromobilitu ze společnosti Volvo Trucks, sdílejí své nejlepší tipy, jak maximalizovat dojezd – a vyhnout se zbytečným obavám z (ne)dojezdu.

 

Tip #1: Zvládněte systém rekuperačního brzdění

Rekuperační brzdění je jedinečné pro elektromobily a znamená, že se energie během brzdění rekuperuje a ukládá do akumulátoru vozidla. Pokud se naučíte tuto funkci skutečně využívat tím, že necháte vozidlo brzdit při zpomalování nebo sjíždění z kopce, můžete do vozidla vrátit spoustu energie a prodloužit jeho dojezd až o 35 procent!

 

Tip č. 2: Jezděte plynule a používejte tempomat

Ano, víme. Řízení elektrického nákladního vozidla je tak zábavné, protože zrychluje tak rychle. Jezdit plynule a soustředit se na úsporu energie je však mnohem lepší nápad, pokud chcete prodloužit jeho dojezd. A při jízdě na delší vzdálenosti je tempomat účinnější úsporou energie, než kdy bude vaše noha. Doporučení není jet rychleji než 52 mil/h nebo 83 km/h. Pokud je to možné, vyhýbejte se dálnicím a volte menší silnice, kde můžete plynule jet nižší rychlostí.
 

Tip č. 3: Optimalizujte svou trasu

Nejkratší trasa není vždy nejlepší z hlediska spotřeby energie. Nedávné studie ukazují, že pouhým přepnutím ohniska ze vzdálenosti na to, kolik energie trasa vyžaduje – můžete prodloužit dojezd nejméně o 20 procent! Flexibilní plánování tras znamená možnost odevzdat nejtěžší zboží na první zastávce, vyhýbat se cestám do kopce, hledat příležitosti pro klesání a rovné silnice.

 

Tip č. 4: Ne příliš horké, ne příliš studené…

Ujistěte se, že optimalizujete klima v kabině – ne příliš velké teplo ani chladno. Když však vypínání klimatizace zvyšuje dojezd, je opravdu špatný nápad stahovat okna, abyste se ochladili – to vás může připravit o deset procent dojezdu! Pokud na druhou stranu jezdíte hlavně v chladném podnebí, je nejlepší zvolit od začátku nákladní vozidlo s méně okny a větší izolací.

 

Další tipy, jak zvýšit dojezd, včetně toho, na co myslet při specifikaci vozidla, naleznete zde