Trucks

Michael Gudmunds
2022-05-26
4 Mins
Elektromobilita
Author
Michael Gudmunds
Energy Storage System Strategy Director

Jak může dobré plánování pomoci prodloužit dojezd elektrického nákladního vozidla

Při investování do elektrických nákladních vozidel je nezbytné dobře plánovat své trasy a provoz. Efektivním plánováním tras můžete zajistit plynulý a bezproblémový přechod na elektrický pohon a prodloužit dojezd elektrického nákladního vozidla.

 

Elektrická nákladní vozidla mají spoustu výhod – konkrétně nabízí čistší a tišší dopravu s nižšími emisemi a menšími vibracemi, což je nejen dobré pro životní prostředí, ale také to vytváří pohodlnější pracoviště pro řidiče. Elektrický pohon toto vše umožňuje při poskytování stejného výkonu a jízdních vlastností jako vznětové motory. Existují však určitá omezení, jako je omezená kapacita akumulátoru a nutnost plánování doby nabíjení. Některé z těchto problémů však lze omezit a dokonce i zcela vyřešit kvalitním plánováním trasy.


Prvním krokem je vyhodnocení vašich aktuálních tras a potřeb. Jak těžké jsou náklady, které převážíte, jakou vzdálenost musí překonat, jaká je topografie jednotlivých tras? Všechny tyto faktory ovlivní, kolik energie budete potřebovat a jakou vzdálenost urazíte.
 

Druhým krokem je vypočítání toho, kdy a kde budete potřebovat více energie, a zjištění, jaké možnosti dobití máte k dispozici.

 

Čas a místo: Plánování nabíjení

Pokud je to možné, vždy se doporučuje nabíjení přes noc, protože se jedná o cenově nejefektivnější způsob nabíjení vozidla a znamená, že den zahájíte s plně nabitým akumulátorem. Pokud jezdíte po krátkých až středně dlouhých trasách a máte střední energetickou náročnost, jako např. svoz odpadu nebo distribuce zboží, pak může stačit jedno nabití přes noc.

U delších tras musíte určit, ve kterém bodě je pravděpodobné, že se váš akumulátor přiblíží vybití, a poté do plánu trasy zapracovat zastávku na nabití. Ta může zahrnovat instalaci rychlé nabíječky na jednom z vašich pracovišť nebo použití veřejné nabíječky, jejichž počet na mnoha trzích roste.

Aby se minimalizovaly časové ztráty, je nejlepší doba pro nabíjení tehdy, když vozidlo již stojí, například při nakládání a vykládání nebo když má řidič přestávku. Rychlonabíječka dokáže nákladní vozidlo plně dobít za pouhých 90 minut, je ale také možné, že mnohem kratší zastávka na nabíjení bude stačit k poskytnutí dostatku energie k dokončení trasy.

Nalezení optimálního plánu trasy může vyžadovat změnu uspořádání zastávek tak, aby se vozidla dostala k nabíjecí stanici, když je akumulátor téměř vybitý nebo když má řidič stanovenu dobu pro odpočinek.


Chytré plánování vytváří nové možnosti

Se strategicky umístěnými nabíječkami dokáže elektrické nákladní vozidlo urazit mnohem delší vzdálenosti. Lze toho dosáhnout snáze, když vozidlo jezdí vždy po stejné trase. Například instalace rychlonabíječky na staveništi by elektrickému nákladnímu vozidlu umožnila fungovat v podstatě nepřetržitě.

Elektrická vozidla lze používat pro regionální dopravu. Již se to dnes praktikuje s nákladními vozidly s celkovou hmotností soupravy až 60 tun a je to možné díky instalaci rychlonabíječek na obou koncích trasy.


Přechod na elektřinu už bude jen snazší

S tím, jak se bude dále zlepšovat kapacita lithium-iontových akumulátorů, se bude zvyšovat i dojezd elektrických nákladních vozidel, což jim umožní pokrýt více tras. Počet veřejných dobíjecích stanic také rychle roste a očekává se, že poroste ještě rychleji, jelikož stále více vlád nabízí pobídky a dotace pro investice do elektrické dopravy.

Všechny tyto trendy budou znamenat větší flexibilitu a snazší plánování tras a umožní elektrickým nákladním vozidlům pokrývat stále více tras. Je to část důvodu, proč se očekává, že počet elektrických nákladních vozidel v příštích letech rychle poroste. Již nyní ale mají elektrická nákladní vozidla se stávajícími technologiemi a infrastrukturou co nabídnout, pokud máte správný plán.

 

Máte zájem o přidání elektrických nákladních vozidel do svého vozového parku? Více informací naleznete zde.