Trucks

Bert Johansson
2022-03-24
4 min
Úspora paliva
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Jak vám může dobrá údržba vozidla ušetřit palivo

Dobře udržované nákladní vozidlo je úsporné vozidlo. Zde je několik příkladů oblastí, kde pravidelná údržba udrží vaše vozidlo v dobrém stavu a zabrání zbytečnému zvýšení spotřeby paliva. 

 

S kvalitnějším palivem dojedete dál

Vlastnosti paliva se mohou různit a to může ovlivnit jak spotřebu paliva nákladního vozidla, tak spolehlivost palivového systému. Rozdíl ve spotřebě paliva může v závislosti na vlastnostech paliva činit až pět procent. Používání paliva s obsahem síry vyšším než deset ppm může také poškodit motor a systém dočišťování výfukových plynů. Z tohoto důvodu vždy používejte správné palivo podle specifikace výrobce.


Udržujte své filtry pevných částic čisté a neucpané

Nákladní vozidla s motory Euro 6 jsou vybavena filtrem pevných částic, známým také jako Diesel Particulate Filter (DPF), který z výfukových plynů odstraňuje saze, aby vyhověl aktuální emisní legislativě Euro 6. Nesprávná údržba však může zvýšit spotřebu paliva až o dvě procenta. Může také způsobit zvýšené opotřebení motoru, emise překračující normy Euro 6, poškození filtru a neplánované odstávky.

Abyste tomu zabránili, vždy používejte správné palivo a olej podle pokynů výrobce. V opačném případě riskujete ucpání a poškození DPF. Filtr pevných částic by se měl také pravidelně čistit podle postupu popsaného výrobcem.


Udržujte teplotu oleje na ideální úrovni

Správná teplota oleje v převodovce snižuje odpor a má pozitivní vliv na spotřebu paliva. Při teplotách do 20 °C (a předtím, než vozidlo jede delší dobu – zhruba hodinu) je olej ohříván olejovým chladičem, což šetří až 0,3 procenta paliva. V teplejším počasí olejový chladič převodovky také brání přehřívání převodového oleje, což následně snižuje opotřebení součástí.

 Je důležité používat doporučený olej se správnou viskozitou a hustotou. To platí i pro motorový a nápravový olej.


Pozor na úniky vzduchu

Při netěsnosti vzduchového brzdového systému se spotřeba paliva může v závislosti na velikosti úniku zvýšit až o dvě procenta. Při úniku musí totiž být zapnutý kompresor, což vyžaduje přibližně 15 koňských sil výkonu motoru. K určitému stupni úniku vzduchu dochází vždy, například když je nákladní vozidlo zaparkováno přes noc nebo během týdenního odpočinku. Když se však během kratších přestávek ztratí značné množství vzduchu, znamená to, že dochází k většímu úniku. Riziko úniku vzduchu je zvláště vysoké u přípojek přívěsu.


Ujistěte se, že je seřízena geometrie kol

Nesouměrnost přední a zadní nápravy vede k nestabilnímu řízení a zvýšenému odporu vzduchu. U standardního tahače může zvýšit spotřebu paliva až o tři procenta. Může být ještě vyšší, pokud není správně seřízen ani přívěs. Pokud není žádná z náprav přívěsu správně seřízena, spotřeba paliva se může zvýšit výrazně.


Nahustěte pneumatiky na správný tlak

Podhuštěné pneumatiky zvyšují valivý odpor, což následně zvyšuje spotřebu paliva. Testy ukazují, že tlak v pneumatikách nižší o jeden bar může zvýšit spotřebu paliva o dvě procenta. Může také snížit životnost pneumatiky o přibližně 20 procent.


Tyto malé procentuální hodnoty mohou společně vést ke značným dodatečným nákladům a významně snížit váš zisk. Je to jen další důvod, proč je pravidelný servis nezbytný.


Další informace o službách Volvo Trucks.