Trucks

Tatu Ljokkoi
2022-04-01
3 min
Svět řidiče
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Jak mě nové nařízení o tachografech nákladních vozidel v Evropě ovlivňuje?

Chytré tachografy první generace jsou povinné ve všech nových těžkých nákladních vozidlech od června 2019. Nyní Evropská unie (EU) zavádí další předpisy, které budou vyžadovat instalaci tachografů druhé generace pro všechna vozidla nad 3,5 t registrovaná po 21.8.2023.


Zde je vysvětlení toho, co potřebujete vědět o novém nařízení EU o tachografech a co znamená pro vás jako řidiče. Začněme tím, že se podíváme na to, proč se EU tyto předpisy vůbec rozhodla zavést.


Lepší bezpečnost a profesionalita v oboru

Hlavním cílem těchto předpisů je zvýšit bezpečnost, omezit manipulaci s údaji z tachografu a zajistit řidičům dostatečný odpočinek mezi směnami a obdobími náročného řízení.


Díky těmto předpisům pro vás bude snazší projíždět kontrolami a dostat se včas do cíle. Úřady v kterékoli zemi v EU mohou provádět kontroly na dálku a pokud jsou vaše data z tachografu v pořádku, budete moci pokračovat v cestě, aniž by vás někdo zastavil. To je hlavní důvod, proč je dobré se ujistit, že předpisy nijak neporušujete. Stávající vozidla se starými tachografy mohou stále podléhat silničním kontrolám, takže je stále nesmírně důležité správné používání všech tachografů.

 

V minulosti bylo známo, že někteří řidiči a majitelé nákladních vozidel manipulovali s údaji z tachografu, aby se vyhnuli dodržování bezpečnostních norem pro řidiče. Předpisy EU jsou navrženy tak, aby tyto snahy výrazně ztížily a zároveň neomezovaly a nezdržovaly ty, kdo umožňují provádění kontrol.  

 

Jaké je nové nařízení o tachografech?

Chytré tachografy první generace jsou povinné ve všech nových nákladních vozidlech od 15. června 2019. Podle nejnovějšího nařízení EU musí být tachografy druhé generace instalovány do všech nových nákladních vozidel nad 3,5 tuny po 21. srpna 2023. Do konce roku 2024 musí být vyměněny všechny staré analogové nebo digitální tachografy (kromě inteligentních tachografů první generace) v nákladních vozidlech používaných pro přeshraniční přepravu. A do srpna 2025 musí být modernizovány všechny inteligentní tachografy první generace používané pro přeshraniční přepravu.

Hlavní funkcí tachografů druhé generace je to, že mohou kontrolovat přeshraniční provoz prostřednictvím satelitního polohovacího systému a mohou kontrolovat čas a místo nakládky a vykládky.

 

Váš chytrý tachograf bude také schopen komunikovat s místními úředníky, kteří budou moci na dálku kontrolovat data z vašeho tachografu, aniž by museli vaše vozidlo zastavovat. Pokud nejsou zjištěny žádné problémy, úřady musí data do tří hodin smazat.

 

Naplánujte si cestu, abyste vyhověli novému nařízení o tachografech

Nové nařízení o tachografech znamená, že plánování vaší cesty nikdy nebylo tak důležité. Efektivní plánování vaší cesty vám pomůže stát se lepším řidičem, zajistí, že vaše cesta bude příjemnější, a poskytne vám více kontroly. Zde si můžete stáhnout průvodce, který vám vysvětlí, jak efektivně nakládat se svým časem, a pomůže vám dodržovat předpisy. Zahrnuje následující informace:

  • Tipy ohledně toho, jak dorazit do cíle včas
  • Způsoby, jak učinit svou cestu nákladním vozidlem méně stresující
  • Co dělat, když vám dochází čas pro řízení a příští zastávka pro nákladní vozidla je plná

Další informace o novém nařízení o tachografech nákladních vozidel (v aj)